Naša pošta

155

Учешће Зетског одреда у опсади (Скадра) 19183 г.“ говори кратко али похвално о телегр. вези истог Одреда:

За ово време било је обострано свакодневно артиљериско препуцавање. Код нас у Зетском одреду чиниле су се потоње припреме за отсудан напад на Велики Бардањолт и Скадар. Догађаји из ових дана развијали су се овако:

Упостављена је директна сигналнотелеграфска веза између Зетског одреда и трупа Приморског одреда на јужној обали Скадарског Језера. Ова се веза одржавала ноћу Манжеовим сигналним лампама, а дању, помоћу сигналних огледала. Наши војни телеграфисти били су за ову службу одлично обучени и спремљени. Примопредаја извештаја ишла је скоро брже од обичног телеграфа. Сада се узајамно обавештавање између Зетског и Приморског одреда могло вршити брзо и на време. („Слободна мисао“, Никшић 1 октобар)

ПРАВИЛНИЦИ О ПОДЕЛИ ПОСЛОВА У ЦРНОЈ ГОРИ

Требало је много излишне борбе, труда и зноја, па да се можи постићи и минимум истинског прогреса у нашој п. т. институцији. Позвани и одговорни стручњаци подносили су танталовске муке, доказујући, свакодневно, њену важност и корисност за напредак, престиж и достојанство отаџбине. Морали су се непрестано прибирати подаци, указиваги на очигледне примере из напредних земаља, објашњавати међународне обавезе и прописи, и сваки пут, приликом реферисања нестручнима, развијати читави експозеји и о најсићушнијим питањима.

Приказивање таквих примера одвело би нас у бескрајност. Све што је било успеха грабљено је као испод мача. Тако је било и пре рата. Задовољан сам био кад сам 1910г,, у својству заступника Начелника пошта и телеграфа Црне Горе, израдио савремена Правила о подели послова у П. т. одељењу Мин. ун. послова и за њ добио надлежно одобрење. (На основу чл. 11 Закона о Влади од 6 децембра 1902, Министар унутрашњих дела, г. Јован С. Пламенац, прописао је како та Правила, од 22 јула 1910, тако и Правила о подели послова у п, т. станицама од 30 истог месеца.) Правила су 06народована путем службених новина „Гласа Црногорца“. Страна стручна штампа забележила је такво савремено уређење и напредак у овој важној културној установи. „Кеутзта. де е соттштиса2от“, орган италијанског Мин. пошта и телеграфа, превео је правила и у целини објавио у својој свесци за октобар 1910.

ПЕТАР М. МИЛИЋ, директор пошта и телеграфа у пензији.

Писац је објавио низ прилога за историју пошта (в. први став стр. 175 свеске за јун 1982).