Naša pošta

из

и тиме очувајте ауторнтет. Поставите струци један основ и истакните јој један виши циљ, за чије ће се постигнуће ставити у покрет и утрошити толике успаване стручне енергије које гњиле у место да пуном снагом избију напред. Овако, како је, изгледа као да војске има али генерала нема...

ОРГАНИЗАЦИЈЕ П. Т. ОСОБЉА ОНИМА КОЈИ ВОДЕ

Питате ли нас, ви, који водите нашу организацију, желећи добро струци; ви, који треба да будете претставници наши, тумачи наших жеља, спроводиоци наших идеја, органи конструктивног рада на нашем социјалном и стручном напретку, — нас мале работнике, расејане по селима и градовима што из дана у дан навезујемо крај с крајем; нас незнатне по звању и репутацији, а снажне и моћне по делима, питате ли нас како и шта треба радити, па да нам организација буде напредна»

Ако нас питате и не преувеличавате веру у саме себе, но верујете да је извор снаге у нама, чији би ви претставници могли бити, добро је, јер само таква организација и може опстати, ако своју снагу црпи из масе, из већине повезане заједничким интересом; већине која чини организацију моћном и ради које ова треба дз постоји.

Желите ли чути мишљења наша о организацији, пођите од нас и са нама. Приближите се речју и делом нама. |

Ми нисмо несложни као ви горе, а идеје које иичу у нама не расплињују се лако, као рад досадањих функционера у нашим организацијама.

Дошло је ново доба, настале су нове прилике, чији развој захтева јединствене, компактне снаге за "напредак струке, особља и једне драге нам отаџбине. |

Опростите ви, који сте припадали овом или оном табору, па то још и данас памтите. Ми млађи не знамо и нећемо да знамо за те поделе, па молимо и вас, да их заборавите, ако не желите, да вас време прегази, а штета је да и ваше снаге остану неискоришћене. јер треба заједничког рада сложног и братског на нашем делу.

Нас југословенске поштаре спаја национална идеја, спаја нас професионална солидарност, љубав према струци, потребна заштита наших животних и стручних интереса и зато наш рад мора бити сложен и другарски, кад је у пи"тању стварање наше организације,

Не упуштајући се у опширну критику досадашњег рада у нашим организацијама (јер су се оне довољно саме критиковале), морамо рећи кратко, да тај рад није одговарао нашим интересима.