Naša pošta

149

Изнећемо мишљење, шта треба једна организација да учини, да би била моћна заступница наших интереса, инте-. реса свих п.тт. службеника, као продуктивних снага.

Под нашом организацијом разумемо заједничку вољуи заједнички пристанак да радимо по извесном, одређеном про-. граму, који ћемо ненаметнуто сами створити у интересу нашег социјалног, материјалног и стручног положаја, Нема ли програма ни заједничке идеје, нема ни. организације. Прећи преко овог правила, и радити на организацији, значи унапред је осудити на капитулацију.

У чланство мора бити позван посебно сваки службеник, и дужност је свих свесник чланова да шире идејуорганизовања, али ни управа не сме седети као до сада скрштених руку. Ред, преписка и рад. То је дужност управе. сваке организације. Данас има маса службеника наше струке, који појма немају о неком одређенијем раду удружења или ма које друге организације поштара. Конгреси, скупштине, препирке, неред, неповерење, безидејност; чланови без ослонца на организацију, организација без ослонца на чланове, јесу одлике наших удружења. Управе се критикују, нападају, боре. Зашто» за кога» Кога у ствари оне претстављају, кад је два пута више оних службеника, који су дигли руке од њих или, који нису никада ни били чланови. У свакој пошти, мора имати п. т. повереника, агилних чланова, који ће одржавати везу између управе организације и чланова, тако, да свесни чланови као целина сами реше, договорно, многа питања у удружењу. Зар је једна годишња скупштина довољна за решење свих наших питања»

Ваља створити могућност за учествовање на скупштинама већем броју делегата бираних од чланова процентуално, бар по 5 пуномоћника.

Наша организација мора бити неполитичка инезависна од свих странака и појединаца, јер се само под тим условом може правилно радити. Она мора бити израз наших жеља и стражар над нашим стручним интересима. У управи њеној не смеју бити људи, чији се интереси не поклапају са нашима; ни они који се осећају социјално виши од:нас; ни оних који не познају живот и рад у нашим поштама. Ми желимо организацију, која ће загледати у нехигијенске п. т. зграде, у којим службеници здравље остављају, радећи неограничено радно време и без одмора, која ће испитати колико има пристојно одевених, задовољних незадужених п. т. службеника. Колико их има посвећених културном напретку, па која ће повести савесну акцију за поправку нашег положаја, јер требамо и права а не само дужности. Нећемо организацију са себичњацима и љигавцима у врху, јер су ови речима све, а делом ништа.