Naša pošta

472

МЕЂУНАРОДНИ ПУТОВИ

Саобраћајна секција Балканске конференције, одржане у Солуну, :8 новембра, обележила је као међународне путове од општег значаја и многе путове у Југославији.

Поред путова Постојна — Београд, Суботица —- Цариброд и Београд — Базјаш, обележени су као међународни путови међубалканског значаја још и следећи путови у Југославији: Доња Лендава — Загреб; „Струга — Битољ; Ниш — Неготин — Кладово; Подгорица — Крагујевац; Подгорица — Котор; Сушак — Метковић — Сарајевои Сињ — Сплит.

Што се железничких веза тиче, то је од југословенских пруга као за сад најважнија са општебалканског гледишта означена тимочка пруга „са дунавским мостом.

НАШЕ ПОТРЕБЕ

УРЕДБА О ОСЛОБОЂЕЊУ ОД ПОШТ, ТАКСА

доживела је многе допуне, тако да су многе поште пропустиле да их забележе а оне које су бележиле данас им није могуће заводити даље допуне у Уредбу, која је штампана у „Службеним новинама“ број 142 од 1931.

У интересу службе, правилног и брзог рада неопходно је потребно да надлежна Управа одмах отштампа Уредбу у облику књиге и остави „места за нова ослобођења односно измене.

6 ТИХ. САВИЋ,

в. д. управника.

РОЗТ. Х8ВАРЕ

17 Џпјоп розта!е, оггап Медипагодпог Ђуоа 5ЗуебКос роз!. „ваџега, и зуезс! ха зергетђаг допоз; 5 ји о розе, Копз икс јата и Апзиј, Која је уес и агисој родоупи Х1Х уека огросеја да !аотадије роз!. хотаде. Такуе, из икНупе зшје пази зто 1 и зуезката 15100 Иза ха тај! јип 1931. Џ пјупа зе газргаујја о тодетот ши атћнекшге р. 1. хотада.

Кад се зе Код паз ризшр #2отадпј; роб. 2отада, с је ргојека! опако одиземјјепо хазпоуап 1930 софпег Р. 1. БидХећ 5; зштата Које газћодије ха Кипје 15рјано зште апраХоуапе ха 1отадпји.

„Маза роја“ је рбапје 1 гашје роКгефаја. 5ад арешје па рохуапе. Мода је 1 хсодап тотепа! зада, Кад зе ц Јесепји Кихе ргауе р!апом; ха јаупе гадоуе.

ИЗУЧАВАЊЕ ИСТОРИЈЕ ПОШТА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА

Као што је објављено у „Нашој пошти“ за јул, на стр. 95 г. Министар саобраћаја је одлучио и наредио Управи пошта, под М. с. број 11360 од 7 јула, да се Историја пошта и телекомуникација заведе као „обавезан предмет на Вишем п. т, течају. Г. Министар је том приликом одредио да се и избор наставника за тај предмет изврши конкурсом.

Време пролази, а одлука г. Министра још није извршена!

КЊИЖНИЦЕ

У Београду постоје п. т. књижице при Управи пошта, П. т. задругама и Удружењу п. т. службеника. Ова последња је отворена за особље, тако да ће библиотекар издавати књиге на читање уторчиком и петком од 17—19 часова. Требало би да то исто објаве и остале књижнице.

Железнички венац довршава припреме железничке из_ложбе. П. т. т. струка не доврши ни своју организацију, па ни свој музеј и књижницу. Железничка изложба могла би се проширити у Саобраћајну „изложбу, у- којој би и п. т. струка учествовала.

Обнављамо наш алел о уређењу књижнице Управе пошта, о којему говорисмо и на стр. 126 свеске за септембар 1933.