Naša pošta

223

колико били трезвени и патриоти, сваког часа „сусрећу са здравим појмом државе, нити је мање важно кад у спровођењу

тога посла сваки њен чин и свака радња илуструје њену моћ или

део душе оног народа којим она. управља, као што није свеједно :; ако се ради томе обрнуто. Неће се оштетити држава, нити. смањити њена економска страна, ако на декретима, уверењима и свим писменима која се издају. од стране . надлежних у поменуту сврху, носе отисак величине. „своје,“ било у лику И потпису њеног поглавара било.у његовој највишој речи, која би се народним везом компоновала у један високи акт признања днима којима се даје, те би у њима будила нов полет и нову снагу да то одличије још који пут што стварније и боље заслуже. .

Ово напомињемо зато, што истински желимо да се бар ова Омашка исправи и упти на пут којим треба и остали послови да теку, јер је очевидно да у закону тај начин рада није одобрен, а нема ни оправданих разлога да тако а ПН дуд ВУ Е

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА НА КОЛАРЧЕВОМ УНИВЕРЗИТЕТУ ВУКУ КАРАМИ ВА ћи аи а. У спомен седамдесетогодишњице смрти Вука Ст. Караџића, оца Нове српске књижевности, удружење Подринаца прославило је тај дан једном свечаном академијом у „К. Н. Универзитету“ на дан 8 фебруара ито на врло свечан начин. Од свију тачака програма, чак и од уобичајеног пригодног слова у част Вукову,. · највише ефекта код посетилаца изазвала је слика народа Српског окруженог око Вука,скуп- _ љача и пропагатора народне песме, народног језика. обичаја и умотворина. На позорници је ова слика дивно инсценирана. Народ је претстављао певачки хор друштва „Караџић“ из "Лознице, у живописном народ· ном оделу. Сценарију је извео г. | Ђока Јовановић наш славни вајар. Али исто тако, другу по ефекту најјачу слику дао је хор певача из Лознице и околине. Овим хором је дириговао наш " млади пријатељ и друг г.Александар Јовановић, п. т, чинов: ник из Лознице, чију слику овде доносимо.