Naša pošta

„НАША ПОШТА“

прешла је у 22 годину свога рала од оснивања. Послије неслужбеног дијела „П. т. весника“, најдуже је истрајао овај стручни п. т. часопис у нашој земљи. Он је, послије оног првог, био и најплоднији. Био је користан и чинио част нашој п. т. институцији. Својим стручним расправама, чланцима и написима, доприносио је просперитету и прогресу отаџбине. Он је тако био искрени, објективни и корисни стручни посленик нашој врховној управи пошта, а млађем стручном особљу помоћно средство за усавршавање. И једноме и другоме је то неопходно.

На велику жалост и штету, у нашој земљи има мало људи ван п, т. струке који је и површно познају и знају цијенити. Напротив, велик је број оних који је неоправдано, тврдоглаво и незналачки потцјењују, и тиме јој спречавају прогрес и крње углед. Томе је једино могуће стати на пут помоћу стручне литературе. И — стога је овакав часопис неопходан нашој струци, и држави. Тим прије, што је његова публикација приватна иницијатива.

Са наведенога желим, да овај часопис цвјета и напредује према жељи његовог првог оснивача и свих поштовалаца и познавалаца космополитске п. т. институције.

Херцегнови, марта 1934 ПЕТАР М. МИЛИЋ, директор пошта и телеграфа у пензији.

НАШЕ НОТРЕБЕ ЗАЈАМ ПОШТИ

Неколико великих и културних држава своје потребе ти замашне инвестиције п. т. струке задовољавају путем зајмова. П. т. установа у тим земљама ужива највеће поверење и пажњу, тако да се и зајмови упишу пре заказаног рока. Зајмовима буде увек обезбеђен најбољи и сигурни принос. Инвестиције у п. т. струци дају најбоље резултате, како по квалитет службе тако и са финансиске стране. Најбо"и пример у том погледу даје нам Француска. Немачка је за п. т. струку закључила банкарски зајам код Холандске банке.

Ротердамише Банкферајнигинг дао је зајам у износу од 20 милиона марака. Овај зајам биће исплаћен у регистарским маркама, камата износи 5'/%, емисија ал пари, трајање зајма је предвиђено на 10 година. Повољна страна овог зајма о-

гледа се у томе, што је он емитован ал пари, а и камата је за немачке прилике необично ниска.