Naša pošta

266 УРЕДБА О ОРГАНИЗАЦИЈИ П. Т. СЛУЖБЕ

досад није добила ниједну похвалу њене садржине. Али јест прве замерке. „П,. т. преглед“, који издају и уређују чиновници Управе пошта, у свесци за мај — место коментара, повољног или неповољног, — доноси текст Уредбе мада је она већ неколико пута у целини објављена.

Поред „Наше поште“, орган Удружења п. т. службеника Југославије, у броју од 6 маја, већ је забележио тешке замерке на поједине прописе Уредбе. „Наша пошта“ ће наставити, У овој свесци бавимо се оним што је хитније.

Веле да ће Уредба убрзо бити допуњена и измењена. А што се тиче њене примене, почетак није срећан. По државним надлештвима служе људи болесни и изнемогли, који вапију за мировину. Не могу је добити због разлога штедње. А из п. т. струке, једног дана, пре него су и претстављени новом г. Министру, послани су у пензију неколико првака, који су уживали поверење и уважење свих ранијих министара. Били су и остали најјачи стубови п.т. струке и јемци њеног препорода, Који ће наступити пре или касније. "Све је привремено на овом варљивом свету. А шта се иза брда ваља»

ТЕЛО БЕВ ДУЉНЕ

Сен Симон прича на једноме месту што би било од. Француске, кад би једнога дана, неким чудом налго поумирало у њој по неколико десетина књижевника, уметника, професора, лекара, адвоката и других лица из редова горњих слојева, оних који воде Француску. Он каже, да би Француска у том случају била тело без душе и да би брзо доживела слом. Напротив, ако би се то десило са истим бројем лица из војничкога реда, то би био само један болни губитак достојан жаљења, али на судбину француског народа не би ништа утицало. И ако ће то бити једна гротескна паралела, ми ћемо ову Сен Симонову причу за овај мах да пренесемо и применимо на наше прилике и упоредимо са. најновијим потезом п, т. т. управе, којим се иде за тим, да се на. основу т. 16 5 104 — (некад 6 76) Зак. 0 чиновницима из п. т. т.

/