Naša pošta

ПОТРЕБА ЕЛИТЕ

~ __У свима временима поједина друштва и државе водиле су елите, људи који имају највише моралне снаге, друштвеног угледа и политичке и војничке моћи. Тежња за једнакошћу, рођена из социјалних и политичких преврата и срећним издвајањем из кастинских привилегија и привилегија богатстава које и данас постоје, допринела је у знатној мери. да се веровање у потребу улоге елита знатно умањи.

Па ипак, у сваком друштву, макакво оно било, потребни су вођи и најогорченији противници ауторитаризма идуха владања следују послушно једнога или више шефова.

_ Потреба владања и управљања проистиче из примера свакодневнога живота. Демократија, која се хвали једнакошћу свих пред законом има нарочито потребу ауторитета, јер је она више од свих других режима изложена анархији. Потреба ауторитета, као што видимо, јесте потреба о којој не може бити дискусије, и пошто је то тако, логичнно је, да тај ауторитет могу имати и вршитисамоони који суспособни, Из те потребе за елитама, природно је, да први који дође, онако,с пута илис коња, како сето народски каже, коме се то прохте, онај кога немају где наместити или збринути, не може доћи да управља и да води. Да би истински могао управљати и водити рецимо једну установу,макар то била и пошта, потребно је, осим партијске привржености и поверења, да вођа располаже: великом интелектуалном и моралном снагом. личним поштењем и несумњиво доказаном стручном способношћу. У правно уређеној земљи, као што је и наша, сви грађани треба да имају подједнако право такмичења у пењању на све више хијерархијске степене у друштву и државној служби. То не сме бити привилегија извесних породица и њихових рецимо зетова, нити имућних класа. Утакмицом стваране и одабране елите врше благотворни утицај својом супериорношћу над осталим људима и знају чувати онај потребни контакт са народом којему служе, водећи га.

У наше време, неки покушавају да вештачки стварају елите и ауторитете па то понекад изгледа врло смешно, јер они, који тада понесрећи воде, немају ниједан потребан атрибут вође, и зато, што њих воде — изгледају нам смешни својом уображеном надменошћу, незнањем и неспособношћу.