Naša pošta

ПОДУДАРНОСТ МИСЛИ

Кад сам пре два месеца писао један чланак о фаворитима, стари и уважени београдски адвокат г. Мита Миливојевић, који је случајно дошао у могућност да тај чланак у рукопису прочита, рекао ми је: „па ви сте, драги пријатељу, покрали моје сопствене мисли и жеље, и кад би и за то било параграфа у закону, па кад би се то некако још мо. гло и доказивати, ја бих вас оптужио суду“...!

Кад сам од г. Богомира А. Богића, такођер адвоката, ту скоро добио његову књижицу: „Циљеви Народне Одбране“ — с молбом за приказ у Нашој Пошти, ја сам сав био у мислима око састављања једнога чланчића, који је требао да буде уводник овоме броју Наше Поште и да носи наслов: „Патриоти и патриотизам“. И каква коинциденција! Читајући књижицу г. Богића ја сам у њој, скоро на свакој страници читао своје сопствене мисли..! Ако је пре два месеца г. Миливојевић могао нешто посумњати у то, да сам ја прочитао његове мисли и саосећао са њим заједно и једнако о једноме злу које се дубоко уврежило у свима · друштвеним редовима па и у нашим, са исто толико разлота, па и више, могао бих и ја оно исто рећи писцу: „Циљева Народне Одбране“ што је мени лично рекао г. Миливојевић.

Како да се објасни ово случајно слагање мисли и осећања2! У свету физичких појава влада закон: исти узроци изазивају исте последице. Престане ли узрок — престају последице, Мора бити да у овоме закону лежи кључ за решење загонетке. Мора бити, да у ово тмурно доба лебди у ваздуху, над нашим главама једна општа мисао, иматеријална али довољно снажна да преко наших чула, у облику најразноврснијих сензација надражи наш централни нервни систем и покрене на саморадње и размишљања. У доба радиа и космичких зракова то више није никаква необјашњива појава. Психологија познаје многе феномене из области мишљења и фантазије који немају никакве телесне реакције а прелазе са једне јединке на другу. Таласи мисли шире се концентрично и свуда, по принципу радио-емисија, којима је мозак: или седиште еманација или пријемник! Тако је једино могуће објаснити, не само ово случајно слагање мисли и осећања људи који се и не познају; јер нити ја познајем г. Богића нити он мене, но и све друге окултне појаве: телепатију, читање мисли, хипнотизам и колективне психичке епидемије!