Naša pošta

Главни узрок опадању броја кажњених лежи сигурно у -томе, што усавршивање пријамних и пораст јакости енергије давајућих станица чини бзспотребно инсталацију вањског зрачног вода.

До недавна није било тешко ограничити бесправно инсталисање радио апарата, услед контроле вањских зрачних линија (високе антене). Употреба усавршавају ћих пријемних справа, и које раде без вањског вода, захтевају ново средство за сузбијање бесправног инсталисања радио апарата.

Разне иностране државе, баве се већ овим питањем. Занимљиво је упознати се начином, како исте сузбијају бесправно инсталисање радио апарата.

У Француској пројектовани закон о радиодифузији предвиђа: сваки, који се бави састављањем или продајом "радио апарата, у одређени списак унеће име, занимање и боравиште купца радио апарата. Овај списак стоји у свако време на расположењу државним контролним чиновницима. Пошто аматер не може сам направити сваки део апарата, приморан је, да исте код којег продавца набави; услед уписа у поменути списак његово откриће биће неизбежно и тиме би била онемогућена бесправна инсталација радио апарата. у Сличне су прилике и у Норвешкој. Према условима радио дозволе, кад неко купује радио делове мора показати радио дозволу, Забрањено је радио дозволу у ту сврху другом препустити. Трговац не сме без издате дозволе прода- · вати радио апарате или делове за исти, Посао који терети контролне државне органе са контролом спискова, како је то према пројекту у Француској, овде отпада.

У Летонији имамо сличан систем. Тамо је продаја пријемних радио апарата или појединих делова, дозвољена и особама без дозволе, само у том случају, ако код трговаца потпише радио дозволу и одмах плати претплату за најмање једну годину. Овде је на трговаца пренета одговорност, да се купац пријави као радио претплатник.

Овај начин регулисавања овог питања био би бољи него онај у Француској и Норвешкој.

У Бугарској морају продавци радио апарата од купца тражити дозволу, у коју се уписује: презиме и име каои боравиште продавца. Код овог система је продавцу омогућено утврдити, код којег трговца је купац пре куповао, што у главном није угодно за купца.

Русија има сличан контролни систем као и Француска. Спискове не морају водити продавци радио апарата него чувари кућа, кућевласници или закупци кућа. Ова одредба налази се у чл. 14 Радио Закона СССР. који је издао "Савет Народних Комесара. Чл. 14 гласи: Управитељи, власници и закупци кућа обавезују се, да сачине спискове о радио инсталацијама у њиховим кућама. По селима морају