Naša pošta

383

СЛОБОДНА АЛИ ИСТИНИТА РЕЧ

Такав наслов изражава нашу мисао. „Наша пошта“ се тога увек чврсто држала. Муку је мучила, али је борбу издржала. Са те платформе и даље ће ићи напред. И доћи ће дан, кад ће се у пуној светлости моћи Огледати и казати, колико је користи таквим ставом причинила државној служби, угледу и понаособ паћеничкој п.т. струци и њеном особљу. Дотле, остаћемо на принципу рада, а по њему ће се свакоме судити. "То важи за велике као и за мале.

Професор Београдског универзитета г, д-р Ст. Станојевић, истакао је у „Политици“ потребу слободног јавног "обавештавања. Већ 4 године ми подвлачимо ту потребу. И слободно смо иступали као ма које гласило у нашој земљи. Убрзо ће се знати шта смо све претрпели и шта је све било. Г. проф. Станојевић поред осталог пише:

„Никада вероватно није човечанство било у тако тешком положају и у тако тешким приликама као сада. Општа криза захватила је све народе и све државе. На све стране осећају «се утицаји великих и тешких нерешених проблема, који са"тиру људе и народе.

„И код нас су прилике у сваком погледу необично "тешке. Неколицина људи, ма како они били паметни и на ма како истакнутим положајима, нису у стању да их реше. Потребно је да дођу у покрет снаге свих оних, који воле овај народ и ову државу, и којима је стало до њиховог задовољства и благостања, потребно је да они озбиљно и темељно претресу и расправе сва постављена питања и нерешене проблеме у нашем државном, националном, социјалном и економском животу, да помогну меродавним фактоторима, да их добро и правилно реше, ~

Да би се ситуација уопште разбистрила и да би се лакше могло доћи до доброг и правилног решења постављених а нерешених проблема, који задају толико бриге свима, којима је стало до добра овога народа и ове земље, потребно је, пре свега, да се у јавној слободној дискусији разбистре појмови о сваком постављеном питању, да се људи слободно изјасне о свему, да једни друге покушају убедити у правилност свога мишљења и својих погледа.

О свима принципијелним питањима, која су постављена и која траже своја решења, треба дозволити сваком грађанину, да слободно каже и да слободно брани своје мишљење и уверење и своје погледе. Само тако ће се помоћи њиховом правилном решењу. Слободно исказивање свога мишљења о свима државним и националним проблемима треба да буде и право и дужност свакога грађанина, који је за то способан.