Naša stvarnost

DVA ZNOJA... 49

sebe. Prikrivajući podmuklogr lopova, dopuštali su mu svu slobodu delanja. |

Kao u krevetu. |

izlazeći iz mraka i promičući za trenutak kroz snopove svetlosti koja je prodirala iz susednih soba, svi su oni izgedali kao da, grubo iznenadjeni, iskaču iz razvašarenih liubavnih postelja, čvrsto priljublieni, ošamućeni. A odmah zatim ponovo su upadali u mrak. Opet nevidliivi uspravni liubavni kreveti.

Sa njih nije liptao znoj. Samo jedva primetno, gotovo stidljivo, isparavala su njihova tela. Kroz puaer, kroz soli za kupanje, mirise, losione i kolonjsku vodu, probijale su mikroskopske kapi, unoseći svojom lepliivom gorčinom i oporom prirodnošću čitavu zabunu u veštačku harmoniju njihovih „utančanih” čula. Kao da ie priroda tim lučenjem htela da poškropi ovo odabrano, negovano društvo, koje hleb svoi ne zaradjuje u znoiu lica svog. Znoj, kao najveštiji slikar poentilista, ispod šminke, ispod maski oholosti i uobraženosti, ispod svih tih izraza lica, zavisnih od većeg ili manjeg bogatstva, od višeg ili nižeg društvenog položaja, iscrtavao je svojim jedva vidljivim niskama njihove istinske fizionomije, nepatvorene linije gramžljivosti, izopačenosti i truleži. Pa |e čak kod njih, besposlenih, i na dlanovima koji se inače, žuljevito zgrčeni oko držalila pijuka, motika i čekića, lako ne znoje, podvlačio linije u kojima su vračare uvek ofkrivale sudbinsko M, koje, po hiromantima, znači uspeh u životu. :

Ali to otmeno isparavanie, ovi jedva vidljivi vlažni potezi znoja oko usana, u zaseku brade, u olucima oko nosa, duž obrva i na dlanovima, iščezavali su brzo pod lanenim džepnim maramicama i pod neprestanim tapkanjima pufni punih pudera. Jer kako bi znoi smeo da kompromiltuje njihove noseve, njihova čela, obraze i obrijane brade? Imali su dovolino vremena da svaki čas koriguju svoju lepotu. Kako bi tai ofmeni znoj smeo da se sliva niz njihova tela do parketa? Kako bi on smeo da se meša sa prostačkim radničkim znojem Vlade parketara? Ispod svilenih košulja nosili su naročite amerikanske potkošulje koje savršeno kupe znoi, a njihove žene, sestre i ćerke, švajsbletere ispod obrijanih pazuha, na koje su, za svaki slučaj, kanule i kap odorona, odlično sredstvo protiv neprijatnog zaudaranja.

Bogati se preznojavaju samo kad hoće. Na sporiskim terenima. Ili, kad im je to potrebno, iz higijenskih razloga. U institutima za lepotu. | | | | |

= UM

Iznenada ie zazvonio telefon u uglu, na stolu, krai gramofona .