Naša stvarnost

152 LJUDI — DOGAĐAJI — KNJIGE

ličnog lrusta, United Sfeel, pao je sa 110 na 55. A po čeliku se prosuđuje konjunktura i slom kurseva ovakvih akcija ubio je vjeru da će se konjunkfura još dugo. održafi.

Čim se poslavilo pilanje frajanja konjunklure svi su smarali da je njihova građanska dužnost da sačuvaju oplimizam pred drugima. Oni fo čine da bi ublažili za koje vrijeme paniku i fako dobili vremena da 'svmše još koji posao povoljno. Prešućuje se da posloje predznaci krize bez obzira na berzanski slom. Koji su fo?

Industrijska aktivnost počela je da popušta u čitavom svijetu. Sezonska ljelna depresija u Sjedinjenim Američkim Državama prolegla se i u jesen. A jesenski pole} očekivao se kao spas privrede. Željeznice ne više inveslicije, a na to se mnogo polagalo. Država se nije bacila svim silama na naoružanje, a fo preporučuju kao način da se održi konjunkiura. Čelična indusirija radila je ljetos sa 90% kapaciteta, u septembru pala je na 76%, a u novembru na 48%. U Engleskoj brodogradilišta su od jula do septembra dobila porudžbina za 1/s manje nego prošle godine. Građevinska indusirija radi za 20% slabije nego 1936. Indusirijalci se više ne angažuju u invesliranju kapilala i opozživaju se porudžbine koje su već bile stigle mašinskoj industriji.

U aprilu su se slomile cijene sirovina iza kako je špekulacija razgolićena i pokazalo se: da zaliha ima dosla, da se brzo može proizvesli više nego šlo je polrebno i da su poirebe daleko manje nego šlo su se cijenile. Zalihe bakra rastu od marta. Cinka, olova i kaučuka isto fako, jer se proizvodi više nego što se froši. Pamuka ima u svijetu 19 miliona bala više nego šlo se godišnje froši, tako da su već sad pokrivene polrebe do marta 1939. Ako na južnoj hemisferi rodi pšenica kao na sjevernoj, stokovi će bili pred želvu 1938 veći nego ove godine. To su prvi znaci hiperprodukcije.

Cijene sirovinama padaju. Bakar je izgubio skoro 50% od mara. U proljeće su karteli bili odlučili da napuste odredbe o graničenju proizvodnje. Sada se opet vraćaju slaroj praksi, da bi, proizvodeći malo, mogli održati što više cijene. Međufim, kupci se drže rezervisano. Mnogi su u proljeće, u sfrahu da neće biti dosta robe, kupili više nego što im je pofrebno, ba sada froše zalihe. Ili su nepovjerljivi prema razvoju privredne siluacije i kupuju samo najnužnije količine. Štrajk indusfrijalaca kao kupaca sirovina uvijek je znak da im njihovo neposredno iskustvo ne dopušta da slanje u privredi procijene povoljno.

Politička situacija u svijetu foliko je napeta da su počeli da na mjesece računaju hoće li biti rafa.

Berzijanci su našli krivca za berzanski slom, Ruzvelta. On je bacio berzu u okove namehfnuvši joj konfrolu i ograničenje spekulalivnih i stvarnih poslova, da je ona, jadna, morala da se slomije, A Njujork je prva violina i kad se ona rastuži Londonu ne oslaje drugo nego da sekundira. Takovo objašnjenje nije nikakva ufjeha za vlasnike plantaža pamuka i kaučuka i za magnalfe bakrenih rudnika, kad vide kako im se magazini pune a cijene padaju. To već ozbiljnije polsjeća na 1929 nego i sam berzanski slom, jer se on može slavitli na dušu spekulacije. A za prepune magazine kriva je sigurno sirolinja šlo baš nikako ne može da se dovije kako da sva poslane bogata, pa da može da kupi štogod i kolikogod zaželi!

B. SEDMAK