Naša stvarnost

58 DANAŠNJICA

izborima partija Minseito bila prva i u fo vreme jedina građanska parlija koja je izdala parolu borbe proliv fašizma, na ovim izborima ona ne samo da je izgubila ovaj monopol, već je i zaoslala iza Seijukaja u napadima na vladu i militarističku kliku. | zato nije čudo što se jedan deo glasača odvojio od Minseita. Ova činjenica pokazuje političarima građanskih parlja da se polifička svesti glasača znaino podigla i da više nije mogućno zanemarivaji anfifašislička sfrujanja u narodu.

Male parlameniarne partije koje su manje više oflvoreno pomagale vladu (Siovakaj i Kokumin Domej) iz izbora su izašle znalno oslabljene. Činjenica da su one izgubile nekoliko mandata, uprkos pomoći koje su dobile od vlade, i dalje polvrđuje značaj izbornog poraza Hajašijevog kabinela.

Najznačajnija činjenica ove velike političke promene je povećanje za 100% glasova radničkih i seljačkih partija. Sjiaka Taisjutro i Nipon Musanfio dobile su preko 1,100.000 glasova i 37 mandata. Samo u Tokiju izabrano je osam njihovih kandidala a u Osaki šest. Njihov uspeh ozbiljno je uznemirio reakcionarne građanske veleposedničke krugove, a da ne govorimo šfa o . ovome misli vojna klika. Bez svake sumnje ovaj ogromni porasti povećaće samouverenje radničkih masa u svoju snagu.

Olivoreno fašisličke organizacije (Josejkaj, Kodokaj, Seidsi, Kakusin Kiogikal i druge) dobile su sve zajedno osam mandala, uprkos obilne pomoći koje su dobile od vojne klike i vlasti.

Naročitu pažnju privlači činjenica o neočekivanom porastu, od 20% na 27%, glasača koji su se uzdržali od glasanja. U nekim velikim gradovima golovo polovina glasača nije izašla na izbore (Tokijo 370/0, Osaka 520/, Kobe 40%). Činjenica da su radničke i seljačke partije dobile ogromnu većinu dokazuje da glasači, koji su odustali od izbora, pripadaju silno-građanskim elementima, koji su se razočarali u parlamenfarizam i misle da ne vredi glasafi. A glavni uzroci ovog razočarenja u parlamenfarizam su neakivnosi opozicionih parlija i nedoslalak jedinslva u anfifašističkom laboru. Ovakvo stanje stvari povećava opasnos} uspeha fašizma da privuče sebi kolebljive sitnograđanske elemenfe.

Rezultat ovih izbora naneo je ležak udarac brzom slvaranju jedne velike i isključivo fašističke parlije u parlamenfu. Narod se neočekivano brzo izjasnio protiv generala Hajašija. Čak i oni poliličari koji su bili spremni, a i sada su spremni da se sporazumeju s Hajašijem, fraže, pod priliskom narodnih masa pad vlade.

Ofanziva japanskog fašizma mogla bi se zauslavili jedino kada bi masovni radnički pokret, koji je počeo da se razvija, postao aklivni cenlar i osnova anhifašističke borbe i narodnog fronfa.

U KOREJI JE MATERNJI JEZIK ZABRANJEN

Japanski generalni guverner zabranio je državnim činovnicima u Koreji da upofrebljavaju svoj mafernji jezik ne samo u kancelariji već i u porodičnom krugu. Ovaj nemilosrdni napad na Koreance, samo je još jedan dokaz pokušaja Japana da poilpuno unišli jedan narod od 23 miliona sfanovnika. Istovremeno japanski jezik proglašen je za državni jezik. Školskoj deci je isto šako zabranjena upofreba mahfernjeg jezika. Oni đaci koji prekrše ovu naredbu dobijaju batine u školi, a njihovi roditelji moraju da plaćaju velike kazne.