Naša stvarnost

OSNIVANJE POLITIČKIH STRANAKA · i

Kad Uslav isključuje veru, pleme i oblast kao osnove udruživanja u partisko-poliličke svrhe, pa zakonodavac slane na gledište da pripadanje članova udruženja samo jednoj veri ili jednom plemenu ne znači da je udruženje na verskoj odnosno plemenskoj osnovi, onda io isto imalo bi važiti i za freću, regionalnu osnovu koju Uslav fakođe isključuje. Međulim, dok zakonodavac, kad je reč o verskoj i plemenskoj osnovi, ne iraži, radi olstranjivanja fih osnova, da su članovi udruženja pripadnici više vera i više plemena, dolle naprotiv, kad je reč o regionalnoj osnovi, on zahteva, kao što smo videli, da udruženje ima članova u šesž banovina. Nedoslednost je očigledna, toliko da se ne mora dalje dokazivati. A mišljenje o nesaglasnosti ovakve odredbe sa Ustavom nalazi u fome samo još jedan razlog više u svoju korist. Uostalom, kako se sve ri osnove neizbežno moraju shvalifi na isli način, a ne jedna na ovaj a druga na onaj, zakonodavac ne može ni u kom slučaju izbeći prigovor da se odredbe, koje je on dekretovao, ne nameću kao izvođenje jedne ustavne odredbe. Jer ako je saglasno Ustavu ne fražili da članovi udruženja moraju 'bifi pripadnici više vera i plemena, onda nije saglasno Ustavu fražiti da članovi udruženja moraju biti iz više banovina, — i obrnuto, ako je saglasno Ustavu fražifi ovo drugo, nije saglasno s njime ne fražifi ono prvo. U stvari, zakonodavac je pravilno postupio kad je bila u pitanju verska i plemenska osnova, a nepravilno kad je bila u pitanju regionalna.

Ali ne samo da ova odredba nije u saglasnosti sa Ustavom, nego još uz fo nije u slanju da posligne ni onaj cilj koji su joj njeni tvorci namenili. A ne može ga poslići iz prostog razloga šlo se ovom mefodom, po našem mišljenju, ne može ništa frajno postići ne samo u ovom pogledu, nego uopšte.

U fome što se po zakonu fraži, da stranka ima bar po 30 or= ganizovanih članova u polovini srezova ogleda se težnja za poslojanjem velikih političkih sfranaka. A u fome šlo se fi srezovi po zakonu moraju nalazili na feriloriji šesh banovina ogleda se opel fežnja za sprovođenjem jedinstva naše zemlje.

Što se liče velikih političkih stranaka, nesumnjivo je da se mogu islaći i mnogi i dobri razlozi u korisf njhovog postojanja. U prilog njihov mogu se navesfi i konkrefni primeri zemalja gde postoji mali broj velikih stranaka, pa su rezultati toga bili dobri, kao i primeri zemalja, među koje spada i naša zemlja, gde posloji veliki broj manjih sfranaka, pa su rezultati toga bili rđavi. Ali odafle što su nam velike sfranke pofrebne, nikako se ne nameće zaključak, da se do njih ima doći odozgo, putem zakonskih odredaba. Takvu metodu specialno kod nas osuđuje činjenica, da se lako i nesumnjivo može dokazati kako se baš odozgo išlo za lim da se i ono malo većih političkih grupacija razbije na sitnije delove, — svakako u uverenju da će se biti veći, kad drugi budu manji. A fo izaziva sumnju u samu iskrenost fežnje za sfva–