Naša stvarnost

64 DANAŠNJICA

kog fronia. Kina sada stoji pribijena uza zid. Više ne može bili olstupanja jer bi fo značilo smri, nestanak Kine kao slobodne države.

Pogledajmo šla je prelhodilo stvaranju anli-imperijalističkog fronia u Kini. Još je vođa kineske revolucije i preporoda dr. Sun Jat Sen dao zamisao o sivaranju anli-imperijalističkog fronta u Kini. On je pred smrt bio okupio oko Kuominianga sve progresivne snage kineskog naroda i zastupao ovu politiku:

1) Kuominlang mora da pomaže masovni pokref i revolucionarnu borbu da bi se zbacio jaram imperijalizma.

2) Saradnja s krajnjom levicom kako bi se zajedničkim naporima očistili ostaci feudalizma u zemlji.

3) Prijateljski odnosi sa Sovjetskom Rusijom.

Ali posle smrti dr. Sun Jat Sena revolucionarni falas u Kini opada i jedan od istaknutih generala Kuominfanga Čang Kaj Šek sklapa savez s bankarima u Šangaju i obara narodnu vladu Kuomintanga u Vuhanu. Posle ovoga sledovalo je uništavanje svih naprednih elemenala u Kini.

Pravi prijatelji kineskog naroda izdržali su ovaj napad, i u periodu između 1927 i 1931 godine uspevaju da sivore jake organizacije u provincijama Fukijemu i Kijangsiu. Krajem ovog perioda kineski sovjefi su bili odlično organizovani i držali nekoliko provincija, tako da je komisija Drušiva · naroda, koja je imala da ispita spor oko Mandžurije, u svom izvešlaju navela da je Sovjelska Kina snažni konkurenti cenfralnoj vladi u Nankingu.

U godini 1931 zbog napada Japana na Kinu, kineska unufrašnja siluacija menja se iz osnova. Kada je celom narodu zaprefila opasnost od japanske invazije, kineski sovjefi su predložili ujedinjenje svih narodnih snaga radi odbrane od fudina. Tada je nikao pokret za stvaranje anli-imperijalističkog fronta u Kini.

Međušim, put ka uspehu bio je još dalek. U međuvremenu Kuominiang, kome je na čelu bila nankinška grupa, produžavao je borbu proliv sovjeta. Čang Kaj Šek je smalrao da mu je dužnosi da unišli kineske sovjele, a ne da se bori profiv Japanaca. | dok su japanske rupe sve dublje i dublje ulazile u kinesku leritoriju, golovo sve snage ceniralne kineske vlade i ogromna finansiska sreistva bila su upravljena proiv kineskih sovjeta. Ovakvim sfanjem sivari Japanci su znali obilno da se koriste.

Sovjeti su produžili da objavljuju pozive za sivaranje anli-imperijalističkog fronla. iskrenost svojih namera pokazivali su i delom. Početkom 1932 godine za vreme bitke kod Šangaja, sovjeli su poslali svoje dobrovoljce poznatoj Develnaesioj armiji. A u aprilu isle godine sovjeli su objavili rat Japanu i poslali jedan deo svoje vojske pod komandom generala Fang Čih Minga da napadne japanske pozicije. Ali pošio su nankiške irupe zarobile na prevaru generala Fanga, ova pomoć se svela na nulu.

U januaru 1933 godine 'kineski sovjeii su svoj stav još jasnije formulisali. Oni su izjavili spremnost da će se boriti sa svakom vojskom proliv Japana pod fri uslova: :

1) Obustava građanskog rafa;

2) Demokrafske slobode za ceo kineski narod;

3) Naoružanje celog kineskog naroda u odbrani od Japanaca.