Naša stvarnost

NA DALEKOM ISTOKU 63

Laburističke parlije predložio oštru profivjapansku rezoluciju, oduševljeno izglasanu. Ogromnoj manifestaciji proliv japanskog varvarsiva preisedavao je kenferberiski arhiepiskop. Lučki radnici na Novom Zelandu već su olfpočeli sabolažu japanske robe.

Ovom moćnom pokretu za mir priključio je Ruzvelt svoju legiju od 125 miliona ljudi koji su spremni da se s puškom u ruci bore proliv rala.

ANTI-IMPERIJALISTIČKI FRONT KINESKOG NARODA

U Kini rat besni. Za dva meseca borbi Japanci nisu poslfigli ono što su želeli. Jedinstvo kineskog naroda i slvaranje anfiimmperijalističkog fronta u Kini najveće su prepreke napadačima sa Nipona. Amfi-imperijalistički front u Kini još nije uzeo one razmere, koie bi frebalo da ima. Ali, on je jedna sfivarnost, koja ima ogroman značaj ne samo za Daleki Istok već i za celu svetsku politiku. :

Anfi-imperijalistički front u Kini ne treba poredifi niti brkati s pokretima narodnih fronfova u drugim zemljama, kao u Francuskoj i Španiji. Anfiimperijalistički front u Kini ima šire značenje. Dok su u drugim zemljama narodni fronfovi pokrefi narodnih masa, demokralfski nasfrojenih proliv domaće reakcije u prvom redu, dofle je imperijalishički front u Kini jedan pokret, koji hoće da okupi sve grupe od krajnje levice pa do krajnje desnice protiv zajedničkog neprijatelja — japanskog imperijalizma.

Dakle, anfi-imperijalisfički front u Kini porastao je usled velike opasnosti, koja prefi celom kineskom narodu, da njegova nezavisnosti bude unišlena. Anfi-imperijalistički fronf u Kini zasnovan je na ovim principima:

1) U očima japanskog, imperijalizma "kineski narod, bez razlike na polifičku podelu, smafra se kao jedna celina čija se prava nikako neće poštovafi. Treba se samo sefiti da je posle zauzeća Pejpinga i Tijencina, Japan naredio da se raspusle i kineske fašističke lige, kao i sekcije Kuomintanga, a da ne govorimo o naprednim kineskim organizacijama.

2) Vođenje miroljubive politike popušlanja od strane cenfralne vlade u Nankingu samo je povećalo apelif Japana na dalje zauzimanje Kine, na drsko cepanje ugovornih obaveza, gaženje međunarodnog prava, morala i pravde. Ukoliko kineski narod bude popušlao, jasno je da Japan neće preslati sa napadima sve dogod ne zauzme celu Kinu, a ovo će mu omogućifi da postane prva sila u Aziji i na svetu, kao što je izneseno u zloglasnom Tanakinom memorandumu.

3) Na osnovu gore iznesenog sledi da kineski narod mora, bez obzira na klasnu, partisku i versku podelu, da okupi sve narodne snage u jednu snažnu celinu, kako bi spasao svoju nacionalnu samostalnost i slobodu.

4) Uspešna zajednička odbrana celog kineskog naroda zaustavila bi dalje napade japanskog imperijalizma, spasla domovinu od poniženja, oslobodila narod od japanskog fašističkog jarma i u daljoj svojoj borbi bi direkino ili indirektno doprinela oslabljenju i slomu japanskog fašizma i imperijalizma na Dalekom Istoku, doprinoseći ogromno na aj način međunarodnim naporima da se osigura svefski mir, demokralija i pravda.

Ova čeliri principa nalaze sve veći broj pristalica u kineskom narodu. Svi istinski prijafelji naroda rade na pofpunom osfvarenju ankfi-imperijalistič-