Naša stvarnost

66 DANAŠNJICA

mobilišu sve snage za odlučnu borbu proliv Japanaca. Ovaj proglas je označavao uzdizanje falasa nezadovoljstva zbog japanskog nadiranja.

Tako je ideja anfi-imperijalističkog fronta postajala stvarnosi. | u samom Kuominfangu počeo je da se oseća pritisak masa. | među pristalicama nankiške vlade sve su se više čuli glasovi kako bi frebalo obusšaviti bratoubilačku borbu i sasvim se posvefiti zajedničkoj odbrani od Japanaca.

Ali Čan Kaj Šek, obilno pomagan sfranim bombarderima i kreditima, i dalje' je vodio borbu protiv sovjeta. A sovjeti su tada došli na novu zamisao, kako bi još bolje udarili temelje anfi-imjerijalisfičkom fronfu. Oni su napusfili oblasti Kiangsi i Fukien i pošli na sever ka provincijama koje su bile izložene najjačem udaru Japanaca.

Nije potrebno opisivati u fančine koliko je anfi-imperijalistički front dobio u snazi pokretom sovjela na sever. Treba samo podvući da su čak i neki reakcionarni elementi, zabrinuti invazijom Japana, počeli da uhliču na Čang Kaj Šeka da izmeni svoju politiku. Značajno je da je i japanski ministar Hirota baš u fo vreme zauzeo ošlar stav proliv sovjeta i počeo da pregovara s jednom fašističkom evropskom silom.

Na severo-zapadu, oblasti pod sovjetskom vlašću bile su veće od oblasti pod kontrolom preistavnika Kuominfanga, maršala Čang Sue Ljanga. Trupe „mladog maršala” su ranije bile u Mandžuriji, ali su se morale povući pred Japancima po naredbi Nankinga. Zbog foga nikakvo nije čudo što vojnici Čang Sue Ljanga nisu bili foliko oduševljeni politikom Nankinga i da su već sredinom 1936 godine bili pod jakim ulicajem sovjetske politike anfi-imperijalističkog fronta.

Devefnaesta armija, koja je već 1933 godine došla u prijateljski dodir sa sovjefskim snagama, u međuvremenu je, ma da delom rasturena, dospela do oblasti Kvangsi gde je ojačala anfijapanske snage generala Li i Pai. A juna 1936 oblasti Kvangsi i Kvangfung digle su pobunu protiv Nankinga fražeći da preduzme energične mere proliv japanskog zavojevanja. Pobunjenici u Kvangfungu bili su savladani, a u Kvagsiju su se i dalje borili. Docnije je ovaj sukob mirno izglađen, što je bio prvi dokaz da Nanking popušta i da je poklik za sfvaranje anfi-imperijalističkog fronta foliko ojačao i uzeo maha da se Čang Kaj Šek kclebao da amti-imperijalistički nasfrojenu .provinciju Kvangsi umiruje silom. Ovo je bio važan frenulak u istoriji Kine. Kroz celu prosfranu zemlju Kineza dizali su se profesti protiv borbe koju Kinezi vode protiv Kineza.

Sada dolazimo na pobunu u Sianu, decembra prošle godine, kojom je prilikom bio zarobljen Čang Kaj Šek od sfrane Čang Sue Ljanga, vođe severnih kineskih armija. Ma da ovaj korak nije bio u direktnoj vezi sa pokrefom anhi-imperijalističkog fronta, ipak je dosta doprineo osfvarenju zajedničkog fronta proliv imperijalizma. On prestavlja poslednji pokušaj vođa severnih armija da iznesu pred Čang Kaj Šeka ono šlo on nije hteo da čuje redovnim pufem.

Maršal Čang Sue Ljang je podneo program od osam lačaka Čang Kaj Šeku koji je frebalo da se raspravlja na narednom sastanku Kuominfanga. Čang, Sue Ljang je fražio:

1) Reorganizaciju vlade u Nankingu kako bi odgovornost za narodnu upravu pala na pleća i drugih partija.