Naša stvarnost

NA DALEKOM ISTOKU 67

2) Obustfavu građanskog rafa.

3) Pušlanje na slobodu svih pafriofa, zaivorenih u Šangaju. 4) Pušlanje na slobodu svih političkih krivaca širom Kine. 5) Slobodu zbora i organizacije.

6) Širenje palriofskih organizacija među narodom.

7) Poštovanje poslednje želje Sun Jat Sena.

8) Hilan saziv Sveopštfeg kongresa kineskog naroda.

Čang Kaj Šek je odgovorio da on kao zarobljenik ne može ništa da usvoji od ovog programa, već da bi ga trebalo poslati kongresu Kuominfanga. Ali bez svake sumnje, Čang Kaj Šek je bio pod jakim uticajem sve jače opozicije među njegovim pristalicama zbog odbijanja politike anfijapan–skog fronia.

Uskoro je Čang Kaj Šek bio oslobođen i vratio se u Nanking, uglavnom zalo šlo su sovjefi u provinciji Sian ulicali na vođe severne armije zbog prenagljenog koraka.

Ove godine 15 februara bio je održan kongres Kuominfanga u Nankingu. Pet dana pre kongresa kineski sovjelti su poslali felegram Kuominšjangu u kome se kaže:

„Cela se Kina raduje što je spor u Sianu rešen na miran način. Jedinstvo cele zemlje, zasnovano na zamisli održanja unufrašnjeg mira radi odbijanja napada iz inosfransiva, u ime srećne budućnosti naše države i naroda, postaje činjenica.

U sadašnjem kritičnom frenufku, kada japanski zavojevači pustoše našu zemlju i kada sudbina našeg naroda visi o koncu, sovjefi očekuju da će Kuominfanga preduzefi ove mere u narodnoj politici:

1) Obuslava građanskog rafa i skupljanje svih narodnih snaga radi odbijanja napada iz inosfranstva.

2) Sloboda govora, udruživanja i opšta amnesfija svih političkih zafvorenika. 3) Saziv narodnog kongresa na kome freba da uzmu učešća partije svih klasa i armija; udruživanje svih snaga koje su sposobne da rukovode. borbom za narodno oslobođenje.

4) Brzo dovršavanje pripremnih radova za oružanu borbu profiv Japana.

5) Poboljšanje položaja narodnih masa.

Ako Kuominiang primi ovu narodnu politiku, mi, kao dokaz svoje iskrenosti i u želji da se odbije zajednički neprijatelj, dajemo Kuominfangu ove garancije:

1) Obustavu borbe sa nankiškom vladom.

2) Promenu imena sovjefiske vlade u Kini u „Administraciju posebnih pokrajina kineske republike”. Kineska crvena armija dobiće ime „narodna revolucionarna armija”. Ona će bili poličinjena cenfralnoj vladi u Nankingu.

3) Zavođenje demokralskog sistema u posebnim pokrajinama kineske republike.

4) Obustavu konfiskacije imanja veleposednika.

Značaino je da su ove iste zahteve Kuominfangu upulili i preisftavnici provincije Kvangsi.

Pienum Kuomitfanga je doneo odluku u kojoj se izjasnio za mogućnost saradnje sa sovjelima, ali uz ova čeliri uslova: