Naša stvarnost

MLIN 4. | NOVELA

Juče je mlinar Nimon Gaš išao u livade da se moli bogu. Tri dana u njegovoj vodenici mljeo je samo jedan kamen i Gaš nije mogao klanjati na zelenoj ledini pored mlina, smetao mu je prigušeni šum vodenice, uzbuđivala ga je mržnja na pari mlin u varoši.

Danas su opel mljela složno sva fri kamena. Mlin se nadimao i podrhtavao. Pred njim su ležala i lijeno preživala dva bivola. U drvenim kolima spavao je seljak, čekajući mlivo. Pod mlinom su se kupale bijele plovke.

Na ledini Nimon Gaš molio se bogu. Klečao je ispred pobodenog štapa, sagibao je glavu do zemlje, spuštao ruke na fravu i zarivao lice u pregršt. Uspravljao se sjedeći na podavijenim nogama, šaplao je tople, nečujne riječi. Oči su mu bile sklopljene pa se nije vidjelo da je jednook. Ličio je na slijepca koji okreće lice za suncem što zalazi ...

Sjenka šlapa rasla je preko frave, vlažna kao frag puža.

Mlin je pjevao složno na sva fri kamena. Nimon nije fu pjesmu čuo, ali je foplo osjećao njeno prisusivo u sebi, ona je bila mir u njemu. Mlin se fresao od mljevenja, po krovu je padao paspalj kao mjesečina po snijegu. Nad selom dimili su odžaci prolječnjim dimom.

U podalekoj varoši zalulila je sirena parnog mlina. Nimon Gaš se frgao kao od uboda. Ali, savladao se. Zvuk sirene rastopio se pod svodom Metohije poput glasa u kupki. Nimon Gaš je mirno klanjao Alahu, sličan bijelom kipu što kleči pred suncem.

Preko ledine dolazio je opšlinski pandur. Oslovio je Nimona. Nimon je ostao nepokrelan. Pandur ga je udario rukom po ramenu. Nimon se presavio, ruke je spuslio na zemlju i zario glavu U pregišlt.

— Nimon, meni se žuril

Nimon Gaš je sjedio na podavijenim nogama i liho šapiao moliivu.

Vrleći se oko mlinara pandur je prošao između njega i šlapa. Mlinar je prešao rukama preko lica, kao da se umiva, pogledao je pandura uvrijeđeno, pa je ustao. Izvadio je štap iz ledine i mirno pošao mlinu. Sio je na kamen do vralfa, pandur je došao za njim. „Šta je?! — upilao ga je Nimon.

— Donio sam fi naređenje. Moraćeš da zalivoriš mlin...