Naša stvarnost

ANTISEMITIZAM U RUMUNIJI 195

one Plaovićeve uloge naučnika u „Beloj bolesti" i ove u „Kleveti”. Ovde je igra g. Plaovića rogobafna, drastična, razbarušeno sirova. Velika bi bila sreća za njegov glumački napredak i za kvalife! njegovog umefničkog falenfa ako bi se oslobodio ovog nesrećnog duhovnog dualizma sa sfilom g. Dušana S. Nikolajevića.

Velibor GLIGORIĆ

ANTISEMITIZAM U RUMUNIJI

Do rafa, Jevreji su živeli u Rumuniji pod vrlo feškim okolnostima. Nisu frefirani ni kao podanici, ni kao nacionalna manjina. Berlinskim ugovorom, Rumunija je dobila nezavisnost. Po istom ugovoru, ona se obavezala na priznavanje ravnopravnosti i svih svojih građana. Rumunski bojari ,bojeći se jevrejske konkurencije, našli su specijalnu formulu za Jevreje: proglasili su ih strancima. Međufim, oni Jevreji, koji su bili prefstavnici finansiskog kapitala, srodivši se sa liberalnom parfijom, naluralizovani su. Takvih nafuralizovanih porodica, u fo vreme, bilo je nekoliko hiljada, od dve stotine pedeset hiljada Jevreja.

Aneksijom Besarabije, Transilvanije i Bukovine, brojnost} jevrejskog stanovništva znafno se povećala. Prema ratnim ugovorima, koje je Rumunija sklopila sa Anfanfom, 1919 god., Rumunija je priznala formalnu ravnopravnosi Jevreja i odrekla se ranije formule da ih smara strancima. Ove obaveze su bile čisto formalne prirode; progoni Jevreja nasfavljani su i posle foga. Prema Jevrejima nije se imalo nikakvih obzira.

Anfisemitizam u Rumuniji datira od pre rata. Posle rata, počeo je više da uzima maha, jer su se i prilike izmenile. Poslerafna kriza poremelila je privredne i društvene odnose. Anlisemitizam se pojavljuje, obično, u nenormalnim privrednim i društvenim prilikama. Privredna kriza ne sfvara anfisemilizam. Ali kriza može da posluži kao sredsfvo za širenje anlisemilskih pokreta i pogroma. Kriza, stvarajući haos u privredi i na fržištima, stvara i mučnu psihološku almosferu. U fakvim prilikama, nije teško polslaknufi religiozne i rasisftičke zablude zaostale mase. Anfisemitizam, u ovakvim prilikama, pojavljuje se da prikrije stvarnost.

Anfisemiltizam dakle poliče odozgo. Jer u širokim narodnim slojevima nema ni ekonomskih ni društvenih uslova za njegovu pojavu. Sivoren u finansiskim vrhovima, anfisemitizam se ubacuje u zaoslale mase: da posluži, u divljoj konkureniskoj borbi za održanje presliža i osvajanje novih pozicija, nacionalnim prešslavnicima finansiskog kapitala.

Rumunija nije nacionalno homogena država; na nacionalne manjine dolazi oko 40% celokupnog slfanovnišiva.

Do rala, Rumunija je nacionalno bila homogenija (90% Rumuna). Rat je od Rumunije sfvorio državnu kombinaciju nacionalnosfi. U Rumuniji je sada ovakav odnos: Rumuni najmnogobrojniji 58.6%; Mađari 8.7%; Moldavci 7.9%; Rusi i Ukrajinci 6.6%; Jevreji 6. %; Nemci 6%; Bugari 2.6% i drugih nacionalnosti 3.5%. Jevreji po broju dolaze na peto mesto. Po pokrajinama, procenini deo je nejednolik. Nacionalni sastav Besarabije odlikuje se šarenilom. Severna Besarabija je u nacionalnom odnosu neposredno produženje

' 45%