Naša stvarnost

6 MIKA AVRAMOVIĆ

Mi se služimo dvama terminima kada hoćemo da objasnimo postupke koji se odnose na proizvodnju, promel, potrošnju dobara ili namirnica. Ti su fermini ekonomija i privreda. | svako razume, ili se čini da razume, šta ovi fermini označavaju. Međutim, nijedan ovaj fermin nije dovoljan da objasni postupke koji se u zadrugarsivu čine da se namirnice proizvedu, puste u razmenu ili potroše. Evo u čemu nije dovoljan ni jedan ni drugi.

Prvi termin došao nam je od Grka i on dosta jasno označava red sivari koji je onda postojao. Stari Grci označavali su fim ferminom vešlinu kojom se upravljalo kućnim doholcima i frošenjem. To kazuje i sam sklop reči oikos (kuća) i nomos (zakon ili pravilo). Stari Grci nisu prodavali svoje proizvode, već je svaka porodica, svaka kuća, sama frošila ono što je proizvodila, drugim rečima svaka je proizvodila samo ono što joj je za njenu pofrošnju frebalo. Oluda iokos nomos, ij. pravilo koje određuje šla će se u kući proizvoditi i kako će se proizvodi frošiti. iz ove dve reči poslao je termin ekonomija i pod njim se danas razume sve što se fiče proizvodnje, razmene i polrošnje ne samo jedne kuće nego i celoga jednoga naroda, pa i svih naroda. Ne zna se tačno ni kad su se počele upolrebljavati ove dve reči, ni kad su se one slile u jednu. Herodot navodi jedan razgovor persiskoga kralja Kira, koji je on vodio s grčkim poslanicima kada su ga ovi pohodili u njegovoj prestonici, i iz toga razgovora saznajemo da su Grci već u fo vreme imali svoje stalne pijace na kojima se kupovalo i prodavalo. Herodot navodi reči Kirove kojima on izražava svoje čuđenje kakvi su fo ljudi koji se usred svoga grada stalno sastaju na jednom meslu i fu jedan drugoga — kuneći se i zaklinjući se — obmanjuju... („Die Geschichten des Herodotfos”, Reklam's Bibliofhek, prvi deo, I, 153). Iz toga navoda moglo bi se zaključiti da su Grci vrlo rano, po današnjim pojmovima, napustili poredak koji su označavale pomenute dve reči. To važi i za slivenu reč — ekonomija — koja, mada se danas upofrebljava kad se hoće da označe svi poslupci oko proizvodnje, razmene i polrošnje, u sivari ne označava faj poredak tačno.

Naš termin privreda označava danas isto fako sve što se liče proizvodnje, razmene i pofrošnje. Ali u stvari on znači samo one postupke koji uvećavaju vrednost jedne slvari. Termin ovaj fesno je vezan s današnjim postupcima koji uvek freba da u promelu uvećavaju vrednost nekoga proizvoda. On se upolrebljava kao zamenica fermina ekonomija, mada se u slvari oni bilno razlikuju jedan od drugoga. Termin ekonomija pripada jedno socijalnome redu stvari koji je, uopšte uzelo, davno iščezao. Termin privreda pripada redu sivari koji označava slobodnu razmenu, ulakmicu, tfežnju za iskorišćavanjem i prilika i ljudi.

Prvi fermin ne označava poslupke koje vidimo u zadrugarstvu, jer zadrugarsivo izlazi iz okvira kućne proizvodnje i poirošnje. Drugi fermin ne označava fakođe zadružne postupke, jer ovi poslednji ne idu na fo da penju vrednost proizvoda osim koliko sam proces proizvodnje fo čini — najmanje pak ide