Naša stvarnost

8 PAREL ČAPEF tebć, sukno za haljine kakve se nose u Americi, mirisavi sapun, handbag32 s kajišićem; a ovo je, Hafijo, flashlight53 — samo treba da pritisneš na ovo dugme,|a 'bnio. zagvetli; a ovde ti nosim sličice izrezane iz novina — ah, devojčice, koliko sam ih imao, sakupljao sam ih osam godina za tebe gde god sam ih našao; morao sam ih ostaviti tamo, jer mi nisu mogle stati u sjutkejš.34 Ali čekaj samo, tamo u koferu ima još kojekakvih stvari!”

A ovde već, Bogu hvala, vodi put preko potoka; nema hnikakvog železnog mosta, samo kamenovi u vodi, pa se mora skakati s jednoga na, dugi i balansirati rukama; — „ah, da, drugovi, tamo kod Johihih korenova u potoku lovili smo rakove, zasukanih nogavica, i mokri kao miševi; a da li je tu na zavoju puta još onaj krst? „Hvaljen budi Isus Hristos”, — om je još tu, priklonjen prema kolskom putu, koji je mek od tople prašine i miriše na stada, slamu i raž; a ovde već mora da bude i plot Mihalčukove bašte, da, KVOTE je/tu, zarastao ZOvom i leskama, kao i nekada, a plot je nakrivljen kao što je i bio; slava ti Gospode, već smo u selu, „dobro došli, Jurju Hordubale! A Juraj Hordubal se zaustavlja, — sam bi đavo znao zašto je ovaj kofer odjednom tako težak; samo malo da otare znoj s čela — „ah,lIsuse i. Marijo, zašto se nisam umio u potoku, zašto nisam izvadio britvu i ogledalce i tamo se kod potoka obrijao? Ovako zaista izgledam“kao neki ciganin, kao skitnica, kao razbojnik; kako bi bilo kad bih se vratio pa se umio pre no što se pojavim pred Polanom?. Ali to se već ne može, Hordubale, već *gledaju; iza Mihalčukova, plota, iza jarka punog, čičaka, nepomično i radoznalo gleda jedno dete. Hoćeš li ga zvati Hordubale? Hoćeš li mu reći: ;bj ti, jesi li ti Mihalčukov'?” A dete, udarajući bosim tabanima, stade da beži.

Kako bi bilo da obiđe selo, misli Hordubal, pa da dođe kući odostrag? „Ali onda bi istrčali i povikali na mene kuda to” idem. ,Kidaj na put, inače ćeš dobiti bičem! Šta da še radi, mora e ići sredinom sela; oh „Bože, kad samo taj koferčić ne bi bio tako težak!! lice tetke na prozoru iza muškata, radoznali pogledi suncokreta, neka, baba u dvorištu nešto progipa

32 Handbag — damska fašna. 58 Flashlight — elekir. džepna lampa. 34 Sjutkejs — kofer.