Naša stvarnost

HORDUBAL 9 i kao da se zadnjicom osvrće, deca se zaustavljaju i blenu, gle, gle, ide neki stranac, deda, Kiril melje naprazno bradom i ni očiju ne diže, još jedan ubod u srce, Bog bio s nama, i uđi bognute glave na, kapiju zavičaja.

Oj, glupače jedan, kako si se tako mogao prevariti! Ta to nije drvena koliba Hordubalovih, drvena. staja i žitnica od brvana; to je čitav dvor, zidana zgrada i krov od crepova, na dvorištu železna pumpa, železni plug i železna drljača., pa da, čitav dvorac; „brzo, Hordubale, brzo se izgubi s tim svojim crnim koferčićem pre no što dođe gazda i rekne: „No šta je, šta ti tu tražiš” „Dobar dan, gospodaru, nije li tu stanovala Polana Hordubalova? Molim vas da mi oprostite, gospodine, ne znam ni sam kako se tako prevarih”.

Na prag izlazi Polana i zastaje kao skamenjena, očiju razrogačenih, rukama, pritiskuje prsa i snažno, isprekidano diše.

III

Juraj Hordubal ne zna sada šta bi rekao: toliko je početaka izmislio, pa kako to da ovde ni jedan ne pristaje? Neće pokriti rukama Polani oči, neće u noći kucnuti na, prozor, neće se vratiti uz zvonjenje stada i is rečima, blagoslova; „ali vraški sam zarastao u bradu, neobrijan sam, pa kakvo onda čudo što me se ženska poplašila? I glas bi iz mene izišao nekako čudan i izlomljen — reci mi, Gospode, šta d i Kapor AM glasom koji je sasvim nemoguć?” | · ; i

Polana, ustup8, s praga, i suviše daleko ustupa; „ah Polana, ja bih se provukao. pored tebe, i, ovako”; ii govori glasom koji skoro kao da nije njen: „PO dalje, ja ću "'SBvati Hafiju”". „Da, Hafiju, ali pre bih hteo da tebi stavim ruke na ramena i da ti kažem: ,pa da, Polano, krivo mi je što sam te poplašio; hvala Bogu što sam već kod kuće. A gle, kako si se namestila: postelja je nova i visoko nameštena, sto nov i težak, na zidu svete slike, pa da, brate, to ni u Americi nije lepše; pod od dasaka, a u prozorima, muškatl; dobro si, Polano, — gazdovala!” Juraj Hordubal tiho seda na svoj koferčić: „Pametna je Polana, i sna da se snađe; kako to tu izgleda, rekao bih da ima, dvanaest krava, možda dvanaest, a možda i više nego dvanaest — Hvala Bogu, nisam uzaludno radio; ali je vruće u shaftu,3% dužice, kad bi znala kakav je tamo pakao!”

35 Shaft — rudarsko okno.