Naša stvarnost

DANAŠNJICA ZADRUGARSTVA - 17

i stalno uvećava, - nije li to dokaz da su društva u kojima se taj tip razvija, već uveliko ušla u fazu promene koju karakteriše nadničarstvo? 'Taj se tip, rekao sam, sve više širi; znači da dotična društva menjaju svoje strukture sve više u pravcu pomenute socijalne karakteristike.

Ali ovde je važno da pomenem još jedan momenat. Pomenuti — prvi tip zadrugarstva — osniva, se na jednoj ekonomskoj snazi, koja nije ni njiva, ni dućan, koja, je jedino nadnica ili plata. A ta snaga, oslobođena svih drugih obzira, osim obzira da štiti samu sebe, pokazala, je izvanredne organizatorske sposobnosti kako na polju snabdevanja tako i na polju proizvodnje. Zahvaljujući toj sposobnosti, uspelo se da se stvori jedan embrion ekonomski i socijalni koji nema, nijedne mane, kojima izobiluje društvo prometne privrede. U tome faktu ja vidim glavni razlog što su primaoci nadnica ili plata pohitali ovome zadružnome tipu, u tome je privlačna moć njegova. Zadrugarstvo prvoga tipa mora se razvijati u svakoj zemlji, gde se socijalna struktura menja u pravcu smenjivanja broja malih samostalnih privrednika — stubova prometne privrede — primaoce nadnica ili plata upućuje njemu kako priroda njihova · dohotka tako i jedini verovatni izgledi da će moći dospeti do boljih uslova za, život.

Doduše, ima zemalja s priličnom raširenošću prvoga tipa zadrugarstva, iako u njima preovlađuje broj samostalnih privrednika. Ali to nije u svemu tip o kome se sada, ovde govori. To je zadrugarstvo, koje samo vrši iste poslove koje vrši zadrugarstvo primaoca nadnica ili plata. No ono vrši te poslove u smislu samostalnih gazdinstava i za njihov račun; otuda što se ta gazdinstva ugodnije snabdevaju nije dosada video koristi onaj veliki socijalni cilj kome služi zadrugarstvo nadničara platoprimalaca. Šta više, to nije ni olakšalo OVU značajnu izgradnju. Možda će se stanje vremenom popraviti u smislu izgradnje pravičnijih osnova za opšte odnose među ljudima, no danas smo još daleko od toga. Priroda samostalnoga, gazdinstva, u vezi s izvorom odakle ono crpe svoj dohodak, protivna je tome.

Hoću, najzad, da navedem i treću karakteristiku današnjega. zadrugarstva. Ono je u većini nesamostalno. Ta, nesamostalnost u ovome je: