Naša stvarnost

DANAŠNJICA ZADRUGARSTVA 19

ne su; ceo zadružni smisao upropašćen je, gdegod je zadrugarstvo tako sasvim žrtvovalo svoju samostalnost. Tu, upravo, nema više zadrugarstva; niko nikome ne odgovara, jer partizani praštaju i najveće zloupotrebe svome čoveku; kontrola, ne postoji niti se trpi; dovoljno je da naiđe jedan nepovoljan vetar za partizane, pa da cela njihova besputna građevina prođe kao što prolaze građevine koje ljudi podižu na pokretnome pesku.

Takvo je zadrugarstvo, zarad trenutnih koristi, ponajčešće zarad lične koristi svojih vođa, zamenilo svoju čistu zastavu zastavama koje nikada neće moći da prednjače kakvoj visokoj socijalnoj ideji ili nameri. Što je, uz to, neutešno i s moralnoga gledišta za krajnju osudu, svi ovi tlačitelji i eksploatatori zadrugarstva stalno se u javnosti preporučuju kao verni čuvari neutralnosti, misleći da će tom maskom sakriti stvarnost, koju međutim svako vidi i poznaje.

Nu, ima, zadrugarstva koja su, kraj svih uticaja ı mamaca ostala nepokolebljivo na braniku svoje samostalnosti. Osim nekoliko svetlih primera u našoj zemlji, međ kojima zadrugarstvo državnih službenika, zauzima nesumnjivo najuglednije mesto, takva su naročito zadrugarstva prvoga tipa u Švajcarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Holandiji. Ova zadrugarstva prikupila su već, srazmerno veličini svoje zemlje, vrlo veliki broj zaštitnika svoga. radnoga. dohotka, vrše vrlo velika snabdevanja ne samo ukupno, nego i relativno, za svakoga zadrugara. Pristupila su u velikoj meri sopstvenoj proizvodnji i sve dalje šire granice njezine. Veze sa samostalnim privrednicima, težacima i zanatlijama, stalno se proširuju i uvećavaju. Kako nema partizanstva, ni jednostranosti, vlada puno poverenje u celoj zadružnoj porodici, ova korača — nesmetano i neizopačavano širokim i sigurnim koracima svojoj određenoj meti. Ova zadrugarstva, su najlepša slika i stvarnost šta sve može da učini zadrugarstvo koje je umelo da očuva i koje stalno zna da čuva svoj samostalni hod.

Ali ima i jedan osobeni primer koji pokazuje kolevka modernog zadrugarstva prvoga tipa — Velika. Britanija. U njoj je prvo proklamovana neutralnost verska i politička, u njoj je prvi put opaženo da život ne dopušta apsolutnu neutralnost. Treblo je ovde-onde izlaziti u zaštitu potrošača, raditi protiv uvođenja novih taksa, poreza i carina, iskazivati svoj sud o trgovinskim ugovorima, koje je vlada zaključivala sad s ovom