Nedelja

Страна 22.

Број 14.

мешења хлеба рукама и физичкој снази отворила нова поља рада, ум људски није мировао док најзад, после свих других проналазака, није, једва једном, измислио и справу за мешење хлеба, која је у стању да одговори свима хигијенским условима потпуно здрава и изврсна хлеба и да задовољи и најскупулозније захтеве у погледу чистоте при његовој изради. То је ручна машина за мешење хлеба, позната под именом „Еклипса", чију је искључиву продају за све европске земље њен амерички срећни пропалазач пренео на потписану фирму, а која, према приложеној књижици ,умесихлеб, потпуно готов за пециво, свега за три минута.

Хлеб мешеи машином Машина та, која је, као далеко савршенија, заменила своју претходницу. „ Универзалну машину за мешење хлеба " истога проналазача, и од које је за непуне три године само у Се ■ верној Америци продато приватним кућама преко 11 милиона комада, опробана је до сад и налази се у употреби и у многим нашии домаћим газдинствима, и данас је већ многе српске вредне домаћице сматрају правим кутњим благословом. Цена, која је означена у објави тако је ниска, према добити у времену и каквоћи хлеба, да је могу набавити и најмања домаћа газцинства. Наш је свет навикао да с неповерењем прима рекламе америчких проналазака, али ми за овај смемо мирном савешћу тврдити, да ће постати правим благословом за сваку ону кућу, која га буде набавила и као таквог и вама га најтоплије препоручујемо с молбом, да се у општем интересу заузмете, да ова тако корисна новина продре у што шире слојеве нашега народа. Ко једном само буде јео на овој машини умешен хлеб, који се с пуним правом може назвати правим хигијенским хлебом, тај више друга хлеба неће јести. А све оно што је овде о хлсбу речено, у равној мери важи и за сва друга теста, која се према упуству у прпложеној књижици такође месе овом машином. Како ће овом новином по варошима непосредно бити погођени интереси наших хлебара, те се може очекивати да ће јој они бити највећи противници, то ће, бар за прво време, бити потребно, да се у случају пецива на пекарницама хлеба умешеног на овој машини обрати пажња на то, да га хлебар још у присуству његова доносиоца метне у пећ, како му додавањем каквих штетних примеса или и са-

К^нгепсх штрудпа мешена машином

Време које се данас утроши по кућама за мешење хлеба и свега другог теста садашњим приватним начином мешења рукама, при употреби ове машине дало би се корисно употребити на друге послове у кући, а физичка снага, коју читави легиони хлебара у нашој Отаџбини утроше у њихов садашњи рад, који тако мало доликује пуној мупГкој снази, упућена кориснијим правцем, за кратко време из основа би изменила физиономију Србије и привредним приликама њеним дала нов завиднији облик. Време је новац и ко уме њиме мудро да се користи за тог незнатни издатци за набавку ове за сваку кућу и газдинство неопходне справе могу бити, и ако по себи мали, капитал, који ће кући доносити велики интерес. Међу тим машина сама тако је солидно и масивно израђена, да и при посведневној употреби рахат може служити двадесет а вшае година. Не пропуштајте, дакле, време и користите се овом приликом да на своме столу имате у својој кући без икаква труда умешен у сваком погледу изврстан, укусан и лако схварљив домаћи хлеб и остала асталска теста". Наша редакција набавила је машину за мешење и можемо по души и савести рећи, да је све тачно, што је горе речено. С тога препоручујемо свакоме да купи машину за мешење као нешто корисво и неопходно потребно за кућу.

мим убодом или зарезом у тесто, не би одузео способност растења, те тако учинио да хлеб не буде онакав какав треба и мора да је кад се прописно умеси на овој машини.

ФАБРИКА МИЛАНА ВАПЕ

40.000 КОМАДД Ј40ВИ* ТДБДИДД ЗА ЂНр. Фабрика се нада, да ће г. г. учитељи и књижари и на даље истрајати и тиме сузбити камену таблицу, а помагати домаћу индустрију.

извсштава г. г. учишеље и књижаре, да п ове године као и до сада спрема