Nedelja

Број 4.

нас, па... Та ја морам живети другим животом... Данас је последњи пут што идем тамо!.." IX — „Ја! зар сам ја могао ичега имати са тако ниским створом као што је она ?... И ја сам учинио оно што никад не бих учинио, пијан сам се ваљао пред њеним ногама... И она је на то гледала као и на оног пијаног бурша, који паде пијан под сто и бесвесно прича о каквој блудници, о драгани, коју он воли, о врлинама својим и о рђавим странама овога света... Она није спазила болове, који су мучили моју душу.. А зар ја од ње могу шта друго очекивати !... Проститутка... Да ома је то и у души... Како се разбишемоји идеали о лепом другарском животу? Како се по<аза грозна она слика, коју сам ја уздизао више свега? За мене није било лепше слике од нашег заједничког живота међу друговима, на страни, а сад? Нема за ме страшније преставе... Она вели да ме мрзи ! Не! Не! Она мене не може заборавити она ће умрети с мојим именом на устима... X Он је и даље говорио о љубави као о физиолошком акту и тврдио да га ЈТули не може заборавити... А она је и данас мислила да је у стању сваког занети и да њу сви воле, и једнако се носи мишљу да прекине са старим животом, сваки дан завршава речима: „Данас је последњи пут!" и кадгод би се вратила доцкан у вече, заспала би са мишљу: „Никад више"... 20—VII—1909. год.

МОЈ ДУШЕ, ТхУТИ !.. _ р. м. в. —

Још песница и рез дивљачкога мача Влада у овом веку нечувеном. Један са својом вољом надувеном Овом свету муке и вечитог плача, И са својим скиптром „природнога" права Отима муку набављену знојем, Дрско у глупом бенетању својем Средњи век на срам пука оживљава. Мој душе, ћути још, не љути се сада. Пусти нека срцем прекипи, а тада Размахни, загрми и попљуј нељуде!..

Страна 59.

А дотле се спремај за сјај нове зоре, Зоре чији зраци у бескрају горе, И тихо ал' стално човечанство буде. Новембра, 1909. г. Београд.

— КОМЕТЕ

Многи страни па и неколики наши ли стови објављују појаву комета, која самом својом појавом изазива код незналица страх и трепет, јер предвиђају судар њен с нашом земљом и пропаст земље (света), мало био стрије главе тобож, предвиђају не судар, већ знатно приближавање комете нашој земљи и проричу пропаст комете услед отровних и „грозно" опасних гасова, које ће наша планета развиги, кад јој се комета приближи, и слободећи себе, проричу коначну пропаст неприступној комети, која се усуђује да нам се приближи ; док међутим посвећени у тајне звездарства знају: Да су комете телеса, која као и све звезде, греде својим тачно и строго утврђеним стазама, од којих се не могу ни за милиметар да удале. Стазе су ове различно дугачке и због тога се комете у разном добу нашем оку — било далекогледом армираним било голим — показују, кад се налазе у перихелијуму, то јест у близини сунца. Овогодишња комета, тако звана Ралејева, чије путовање траје 75—76.3 године, већ је небројено пута посетила нашу земљу. Од год. 1456. тек јој је обраћена већа пажња, зна се, да је то она била, што нам се појавила год. 1531., 1607., 1682., 1759. и 1835. и закључујемо, према дужини њена путовања око сунца, да је у год. 21. пре Христа 66. по Христу, даље год. 141., 218., 295, 373., 451., 530, 608., 684., 760., 837., 912., 989., 1066., 1145., 1223., 1301., 1378. у којима се у хронологији велика комета појављивала, била Халејева комета. Ну, није ни Халејева једина комета у простору и систеиу сунчаном. Има их прилично много, од којих су најзнатније Енскејева, Бјелова, Фајеова, Олбереова, Де Викова, Бросенова, Питлејева, Д' Арестова, Лекселова и друге. Од какве се материје састоји тело комете, не зна се. Само је највероватније, да од чврсте није; јер прелази ли комета преко сунчеве површине, не показује се мрља на сунцу, већ се губи, међутим ако нам чврсто тело заклони сунчеву куглу, неће прећи преко ње да се изгуби, већ ће прелазити као тамна тачка.

Спреме за удаваче и девеое галантерипка « п ° м ° а на трговина п г КОСТЕ НИКОЛИИА и ДР7ГА у највећем избору — препоручује БЕОГРАД