Nedelja

Страна 64.

Број 4.

Милутина Гарашанина, који је, покрај свих недаћа, које су пратиле његов рад као државника оставио чисто и светло име. Његов одличан публицистички рад нашао је у своје време достојна признања у томе, што је изабрат за члана Академије Наука. Д-р Мих. Полит-Десанчић. — Велики говорник у угарскоме сабору и свагдашњи бранилац права Српскога Народа у Угарској д-р Полит-Десанчип стекао је огромних заслуга за Српство. Тим велнким заслугама његовим одајемо и ми пошту и признање кад доносимо слику његову.

Књижевне белешке

Добили смо на приказ ове књиге: „Извештај опсерваторије и метеоролошких станица 1908 —1909. Од Милана Не дељковића, директора опсерваторије." Уз ту књигу приложена је и књижица: „Спроводно писмо уз извештај опсерваторије 1908. до 1909. г." од проф. Милана Недељковића, директора опсерваторије. — Београд 1909. г. Нова Штампарија „Давидовић" — Дечанска улице бр. 14. Љуб. М. Давидовића. — Како обе књиге садрже веома интересна саопштења, то ћемо првом приликом узети из њих поједине податке и саопштити их у нашем листу, јер ти извештаји заслужују пажњу не само просвећене публике, него и најширег круга читалаца.

Разне белешке

Новина у француској војсци. — Француско министарство војно стара се и усиљава, да војницима омили војску. Наредило је нижим надлештвима, да посвршавају претходне послове за давање позоришних комада у касарнама, а расписало је конкурс за песме маршевске и забавне. Војницима ће се бесплатно представљати драмска дела, која би корисно утицала и дејствовала на дух и мисли војника.

Неколицина истакнутијих драмских писаца обећали су, веле, да ће за ту сврху написати неколико дела. Мисао ова није лоша, јер и ако потпуно не успе, да свима војницима омили касарну и запг у њој, што, разуме се, код убеђених анти-милитериста неће успети, бар ће ограничити оно посећивање „танцшула" и осталих подобних локала, где се дају забаве и тобожње игранке, које се свршавају око поноћи и најобичније крвавим и полупанил главама. Успех изложбе. — Шведска уметничкоиндусгриска изложба у Штокхолму била је финансиски тако успешна, да је изложбени одбор вратио државну и општинску субвенцију, а на послетку и излагачима—учасницима изложбе враћене су суме, које су платили за место и најзад из чисте добити одбор је могао да поклони шв^дском уметничко-индустриском друштву сумицу од 250.000 круна.

Комплет „НЕДЕЉЕ"

(28 СВЕЗ/ЧКРО ЗД 1909. ГОД. У ДИВНИМ ПОЗЛРГћЕНИМ КОРИЦДМО

СТРЈЕ 12 ДИ1-ШРО

ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ СВАКОМЕ, А НАРОЧИТО ДОБРИМ МУЗИЧАРИМА МИЛАН ВЕРКОВИЋ КЛАВИР-ШТИМЕР Београд, Југ-Богданова ул. бр. 7.

ИМА НА СТОВАРИШТУ И ИЗРАЂУЈЕ по Г10РУЏБИНИ ОБУЋАРСКА РАДЊА шана М. бојића - ТЕРАЗИЈЕ ул. 2. Лреко од Росулека

Власник И одговорни уредник Стева п. Видаковић, Ломина

Штампарија Д. Димитријевић.