Nedelja

Страна 132

Број 7

где се води рачун о свакоме озбиљноме и савесноме трудбенику на пољу науке. У нас је Ковачввићу као заслужноме научнику указано јавно признање тиме, гато је још пре много година изабран за члана Краљ. Српске Академије Наука и што је одликован и чашћу, да буде министар просвете. Аскит председпик енглеског кабпнета. — После избора, који су испали не баш најповољније по либерални кабинет Аскитов уверени смо да ће интересовати наше читаоце, да виде како изгледа тај енглески државник, који је већ једном спасао енглеску либералну странку од расула и коме као да је суђено да је опет спасава, спасе и одржи у власти. — Слика напта представља Аскита са сво : ом женом на одмору у фрацуској ривијери. Гежпчнгт телеграф и телефоп. — И наша војска, по примеру великих европских во : сака, набавила је Марконијеве апарате за телеграфисање и телефонирзње без жица. Слике иагге на странама 117 и 120. нашега листа престављају: 1. слика „моторна кола" у којима машина производи електпику. У лругим истим таквим колима су апарати за телеграфисање. Та двоја

колз, моторна и апаратна везана су једна са дпугим; слика 2. (страна 117.) и слика 3. (страна 120.^ представљају тренутак, кад се припреме чине и кад су већ учињене за телеграфисање; а слика 4. (страна 120.) представља Краља Петра, који присуствује телеграфисању и телефоиисању помоћу бежичних апарата. Пробе, које су чињене, испале су на потпуно задовољство и Краљево и стручних руковалаца бежичним апаратима. И тако наша војска има још једну солидну тековину.

Ш-ТАМДРСКЕ ГРЕШКЕ У броју 6-ом, поткрале су се ове грешке: На страни 86. ред 4. стоји лишће а треба лишћа „ свелим „ угушим падах „ овештала „ стара „ истрошио силе, „ скромно: На страни 100, П-ги стубац, ред осми, у чланку М. Ђ. Глишић, стоји Јована, а треба Гавана.

^ПРБИСРПСКИЗАВСЛ " ' ј ' ПНЕ .СПРКМЕ '1А ИОГРЕВЕ" мЈ лгв УГРЕиавићА I

КО Х0Т)8 јефтиније д а п р о ђ е Тај требз код

ш/ ' ШШШШШШШ

^^1

»

100.

»

5.

светим „

»

»

100.

»

8.

»

угуши „

»

»

100.

»

13.

»

падам

»

»

100.

)'

18.

ЈЈ

свештала

»

»

100.

»

18.

5)

отара

»

»

100.

»

25.

)>

утрошио

»

100.

»

25.

»

силе

»

»

100.

»

28.

»

скромно.

Издавачи: ВидаковиК и Комп. Ломина ул. 57 — Штамп. Љ. Ј. Бојовића