Njiva

122. страна.

ЊИВА

XVIII. год

ручено семе за продећни уоев на време превезе — али у ово ратно време нико не може да буде одговоран за брз и тачан превоз, јер се не може знати шта ће се томе све испречити. За то већ сада опомињемо газде: да ни Министарство ни Савез не могу преузети за то одговорност да ће железница семе за усев заиста тачно и превести. Ако се дакле тај превоз не би могао преузети, поручплац осим накнаде капаре не може ни тражити ни добити друге отштете. Пошто ,је Влада учинпла све што се могло од ње пшчекивати, држпмо да неће битп сметње нри преважању семена, те зато и опомињемо газде да се пожуре са наручивањем семена. Без семена земља нам не може родпти. Ако сада не посејемо сваку стопу своје земље, ако је добро не обрадимо, онда тешко да ћемо у овоме рату победити. Па томе знајте: да данас срећа наше миле Отаџбине зависи од семена за пролећно сејање и од вреднога обрађивања наше земље I У то име Боже помози, браћо ратари!

Таманење гусеница зими. Сваки баштован знаде како је корионо да се тамане гусенице. Њих треба таманпти и зими; јер је тада много лакше скидати са дрва гусенична гнезда, боље се виде на дрвету а и газда је зими доколнији на тај посао. Када разгледамо испуцану кору, падају нам на њојзи неке чудновате мрље жућкасте као труд. Загребемо

ли мало у оваку мрљу, видићемо да је само лабаво прилепљена за воћкину кору, да се састоји из неке фине длаке, испод које имаде пуно ситних као маково зрно сивих јајцадп. То оу јаја онога златорунастога врло шкодљивога лептира која ваља истребити. Мп ћемо ова јаја тако истребпти, што ћемо их усути у некакав суд пазећи брижљиво да их не проспемо по земљи. Воћци испод испуцане коре и на стаблу по маховини има чудо много штеточиња. И те ваља истребити. Најбоље ће бити ако гусенична гнезда сагоремо.

Забрањен извоз вре1>а. Угар. и Аустријска Влада су споразумно забраниле извоз пуних и празних врећа. Празне вреће могу се само на ту цел извести ако ће се у њих пунити роба која ће к нама увозити и за то се мора положити извесна јамчевина. Забрана ова односи се само на ваше од десет врећа. Мађарона гаадииоиа Задруга обравује бесплатно сеоске задруге, газдинске кругове и арендашка друпггва и даје бесплатна савета у овима 8адругарским пословима. Земљоделцима даје бесплатна упутства при куповању земље те држи исказ земаља, продаваца и купаца. Ко је рад вемље да купи или да прода, нека ту овоју намеру јави Мађарској Газдинској Задруви. Атреоа: ВисЈарез!, IX., ПНбЈ и1 25. бгат.