Njiva

314. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

Како би се могло наше во~ћарство унапредити ? * Наппсао: Стјепан Којдл — Пожега. (Наставак) У з ђубрење морају се — како сам чешће навео — младе воћке три до четпрп годпне после садње редовно обрезпвати, с разлога. да се узгојп ваљапа п јака крошња (круна) са достатиом колтгчином плодннх гранчица. Пошто је крошња прописно узгојепа, престаје редовип рез, алн се од сада мора према потребп крошња проређивати, да се узмогпе надаље ваљано развијати. а плод потпуно. дозрети и развптп се. У славонским шљивицпма може се опазитн. како су поједпиа етабла и круне превисоке, због чега се плод пе само не мбже ваљано развитп и дозрети, већ се не може без опасностп по живот нн обратп! Не само то. Овакове превисоке воћке са две до трн гране у круни не могу нп рађати достатном количином плодова, јер мањкају за то гране и плодне гранчпце. На ваљан узгој стабла и лепе, шпроке круне са много плоднпх гранчпца мора се особито пазпти, желимо лп, да и с ове етранс имамо о,д воћарства праве корнсти. * Иавод ив истоимените књижице поштованог писца. са његовом довволом. Ур.

У Амерпцп гаје воће на нискпм воћкама, због чега се могу воћке особпто помно неговати, а плод се услед веће топлпне (ближе је земљп!) боље развпје те постаје слађп и лешпи. Препоручује се стога, да се стабло узгоји према потребп на 120 до 160 цм. висипе, јер ће се на тај начин моћи најбоље узгојпти ваљана крошња. на којој ће се плод ваљаио развптп и потпуно дозрети. Правовременом обирању воћа (не прекасно, нити прерано), врстању, спремању и једнолпчпом наковању (свако воће п сваки крај има свој начин паковања) пма се посветитн особпта пажња и важност, јер ево шта вели уважени стручњак И. Лешник, земаљски надзорник за воћарство у Корнајбургу, крај Беча: «Рентабилнтет воћарства стоји у ваљаном врстању (сортирању) п добром паковању.» Употреби воћа има се посветитп највећа пажња, јер се услед сушења, прављења воћног вина п другпх начппа употребе, може спрематп воће услед елементарних пепогода и других узрока не родп. Треба такођер настојати, да се п свеже воће ваљано спрема, да би се могло течајем целе зиме, пролећа п лета у што већој количини трошитн. Воће се спрема у за то удешене просторије, иодруме, коморе итд. — У Америци се много свежег воћа конзервира помоћу хлађења, о чему се говорило и на првом међународном конгресу з.а индустрију хлађења, (Каћетс1из1пекоп&ге5б) у Парпзу.

(Наставиће се.)