Njiva

страна.

ЊИВА

XVIII. год.

312 . промет. Но ннје довољно држатн ма какву врс-ту живине и гојпти онако на дохват, него ваља узети у обзир н укус оиог света, којем смо ради да продамо. Дан-данас је то ве]т лакше, ,јер свако зна. да је жнвпна с белпм месом најкуснија. Црна жпвпна има додуше белу п кожу и маст, алп њу пе воле домаћице због тога, што ио њој остану црни трагови од перја. Мађарска живпна, која је оп.темењена најпризнатијим страним врстама, веома је тражена по свим ппјацама.

На ораницу ваља сејати и зелен и вариво. Не само с тога. што носи велнк приход. него и с тога, што ће са велпком потрошњом хлеба по свој прилици доћп до тога, да ће много требатп зелени н варива а само по баштама посејаиа зелен не ће зар моћи удовољити опћој потребп, ваља и на ораннцу да сејемо зелен и варива. Кртола (кромнпр) и лубенпце и диње и досад су највпше родиле на орапицп. У Мако-у сеју лукац за велику продају, у Кишкерешу краставце, у Кечкемету салату, у Ујвидеку (Новом Саду) пасуљ, у Ердељу п у Горњој Угарској сочиво обично иа ораннцу

и то са доста леиим материјалпим успехом. Остш споменутих варива може се у редовни оранички промет прпмитн сваковрсно вариво, купус па п зелен за чорбу. Не треба да с-е бојнмо, да ће нам остати на врату. Нп у обична времена не можемо да смогнемо сву потражњу а потреба. која ће настатн назорце после рата. још ће повећати потражњу, Обпчај је, да се међу редове кукуруза сеје пасуљ. грашак, буидева за ппћу п за пециво, а међу кртолу сеје се пасуљ. Томе бн додуше могло битп прпговора, јер с једне лисице не бп ваљало дератн две коже, алп у данашњим приликама, кад је животно пптање. да се сваки иедаљ земље ваљано искористн те да роди што више, ваља то опростнтп па чак н одобрити. Па онда није то можда тако ни опасно, као што се каже. Ако је земља добро обрађена, ако је, колпко треба, нађубрена, не може бити нп говора о томе, да се исисава. Једина ,је штета само то. нгго, еејући међу редове, не можемо употребпти рејаву мотику. Ннје зар потребио спомнњати. да међу редове ваља сејати само такве врсте, које не сметају развитку главног растпња; не сме се дакле сејати тачкаш пасуљ п грашак, него само чучавац. Кад бундева и тиква почпе пуштати врежу, оида ту врежу ваља управпти дуж редова, да не смета окопавању главног растиња.