Njiva

332. страна

ЊИВА

XVIII. год.

дезеНбсћаЛеп- ипс! УегкаиГбуегеЈш^ипееп). Воћарство н трговина с воћем у Тнролу настала је од прп|)од(' услед прикладппх прплпка. док у Штајерској впдимо, да јг воћаретво продукт ваљаног деловања друштва (удружења). У Штајерској паабрано је мало. алп фпних и нознатих врста јабука: у првом рсду машанцика (боредоЈ)фске царевке),' Канада плн папрпска крупна царевка, Ананас царевка п 1Ирб1оп реррјпд. а у много мањој мерп црвеии штетпнац п друге. Из Штајерске увози се много воћа за прављење воћпог вина у Баварску. Пруску, Шлеску. Впртембершку и Сакеонску. (НастаЕиће се.)

Огледало светскога рата. У историјп ратовања нема равна прнмера нашем ратовању од ове две задње недел.с на северноме ратпшту. Нс зна (■('. да је пкад пкоја п пчија војска постигла оволико п оваких успеха, као што ј(' то постигла наша војска, удружена са нсмачком војском. за ово кратко врсме а на фромту дугачком 4110 кплометра. Потуклн смо руску војску п гоиимо ,је непрекидно. Наша војска постпгнула ,ј(' овај сјајни успех по плану, који је израђен по најбол.им проппсима војене науке и

искуства. Ми смо пробили у руски војени ланац деру, испрва врло уску, алп смо је после прошприли на 400 километара. Руси беже безобзпрце. Толико су збуњени н преплашенн, да не могу да се зауставе — а сваког сахата пада их све то вншс у ропство. Узалуд се руске војсковође уппњу да зауставе своје војннке у бсгању. Не зауставшпе их. Просуше сс кано раскпнут сноп жита. Нема нм впшс опстанка у нашим крајевима — нли ће се предатн или ће свн пзгпнутп. До којн дан, па ће наша во.јска опет заузети Пшемпсл — око ко.јег се толико крвп пролило. Наша ,је победа пзвесна — јер и Немци бпју Французе н Енглезе страховпто. У Италијп сс диже но сви.м варошима сокачка руља против нас хоће, велс, рата! За Талнјапце бп 611.10 мудрије да ееде с мпром и да приме захватно оно, што им наша држава пудп. Ко тражи веће, изгубп п оно пз вреће, а Талнјанн пнсу баш јуначко колено.

Ма-ђарска Газдинска Задруга образује бесплатно сеоске задруте, газдпнске кругове п арепдашка друштва н даје бесплатна савета у свпма задругарским пословима. Земљоделцпма даје бесплатна упутства лрн куповању земље, те држп нсказ земаља, продаваца п купаца. Ко је рад земље да купи или да прода, нека ту своју намеру јавп Мађарској Газдинској Задрузи. Адреса је ова: ВиЈарезђ. IX., ТЈПбћп! 23. бгат.