Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

узалтити нити се може она срачунити као отпрема. Једап део онпх војннка. ко.ји су у војеној службн ослепплн нлп су допанулн таковнх рана, које пзискују нарочите неге п надзора, смешта се — на герет војннчкога ерара — у инналндске домове. Овим ннвалиднма прппада плата, јело, стан, одело и јефтпнпји дуван. У опште, сада је брига око наших пнвалпда опћа. те управнпцп наше државе епремају њих ради нове уредбе — о којпма ћемо говорити идући пут. Л. Т.

Корист од голубова. Голубовнма је на многнм местима чак и човек душманпн. Сасвпм без разлога. 0 голубовнма се разнео лажни глас, да кваре кућни кров и да на њиви сатиру еемење. То мншљење о голубовима скроз је погрешно. Газдама се шта више може препоручптп, да држе шго више голубова, јер се у новије време по пијацама великих градова тражи голубље месо, а уз то може п сам газда голубљнм месом снабдетп п своју кујну. Оно је истина, да голуб час по излети на њнве. Истина је и то, да онде купн семење, алп са.мо оно. које брана ннје заронила у земљу те од којег нн онако не би било асне. Голуб не дпра зароњено семење; није он кокошка, да чепрка, а ни кљун му није јак, као у вране, те ннје згодан за то, да њим рпје земљу.

о“23. страна._ Голуб по њпвп купп дпвљи грашак. кукољ, коров, дивљу реиицу, боб. а уз то тамаин п пужеве, гусенице п друге штеточпне. Не стојп нп оптужба. да голуб кварп кућнн кров н да са црепанога крова купп мрвотине. Толико је истпна, да н голуб, као и свака птпца, хоће креча на с тога гута оие мрвотпне п снтне камичке, које је спрала киша а који бп н онако отишлп у тартањ. Голуб пнје кадар својпм кљуном пробити кров. Кров одтрске најлакше ће се заштитити против голубова. кад се унакрст прикују на њ летве, али па ретко. V Белгијп, коју су јесенас заузели Немцп, у велико се одгајају голубови. Онде газде држе голубове због тога, што је голубље ђубре једно од најбољих. Али држе пх и с тога, што је онде, где пма много голубова. усев слободан од корова. И у Мисиру (Епшту) народ такођер запаћује снлне голубове. Има онде света. који има по шест стотина пари голубова. Ваља се оканути антипатије према голубовима. Треба узети у обзпр. да су голубовн корисни а много не стају. Уз жпвнну се па дворншту голубови н не опажају. Многобројно се пзлеже голубова, кад пм је гнездо топло. Голубица лежи на јајгтма деветнаест дана. наизменце са мужаком. Голубље месо је кусно. Данас у ово ратно време, много га траже по пнјацама. Голубље се месо лако сварује на с тога га лечницн проппсују болесницима п онима, који се предиглн од болести.