Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

503. страна.

Кано се зготовљава вино од рибизла ? Џбуи рибпзле имаде то драгоцено својство, да у свако.ј земљи добро папредује, а у најслабијој доносп плода; врло је дурашан протпв пролетњег мраза; врло лепо расте п у хладовини а и на врло сзшчаном месту, а обпчно и добро роди. Плод, којп освежава и садржава у доста великој множпии гвожђета, које је за малокрвне од велике користи, уиотребљава се на разне начине: као пекмез, слатко и спруп. Од најновијег времена у ве.тико се и вино зготовљава од рибизла. Чисто, здраво вино од рибнзла имаде изванредан укус тако, да па столу сваке куће може заузети достојно место. А будућп да је од ло.зе випо услед рђавих радеинх прилика, великих захтева винове лозе а и због штета пролетњих мразева знатно поскупило ; вредно је да обратимо пажњу разним врстама вина од воћа и да их што више упознамо. Виио од рибпзла се на најједноставнији начин овако зготовљава: Сасвим зреле гроздове рибнзде оставимо, пошто смо их обрали барем један дан на миру. Затим сок мсцедимо. Мању множину рпбизле процедимо руком кроз јако али не сувише густо плетено спто пли крпу,

већу множппу процедпмо с помоћу винске пресе. На сваку литр.у сока од рнбпзлп дајмо један килограм меда и две лптре воде. Ту мешавину усппмо у буре или већу боцу и оставимо да узврп. Тај суд несмемо никад потпуно палитп ни запушити, него треба да оставимо нешто места да може да узври. Суд до пола иапунптп и то не ваља, јер се онда течност укиселп. Врло је важно да воћнп сок не дође у додпр са гвожђетом пли бакром. Немојмо сместитп сок у хладан подрум, јер опде не ће моћп узврпти, него га метнпмо на топло место у кујну пли комору. Врење траје према топлоти ваздуха и према снази сока дуже или краће време. Потпуно преврио сок ваља одлитп и исто тако с њпме поступатп као са вином од лозе. То је најједноетавнији начип зготовљења вина од рибизла. Када тако поступамо, добићемо чпсто, провндно вино, које се врло дуго држи у боцама месецима без да се повреди. Но временом — годинама — губи боју ако на светлостп лежи. Од остатака при зготов.љавању впна од рпбизлп можемо врло добро сирће начинити. Уепимо те остатке у буре илп боцу тако да је суд само до пола напуњсн, усгпшо још медене воде II оставимо то на топломе месту. Од пчелара ћемо лако добпти медене воде, коју потребујемо за зготовљавање снрћета од рибизли. Но себи се разуме, да морамо нарочнто пазити на чистоћу. Ако не можемо медене воде наба-