Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

591. страна.

Блаженег. Најлепша је зграда трговачки дом. Вели се, да је по својој лепоти јединствен у целом свету. Један Мађар који живи стално у Москвп, пише у једном престоничком сељачком листу о Москви ово: «Овде живим у овам крају п велпм, да у луђини не бих могао ншветп у прпјатнијој, отворенијој и поштенијој варошн. Москва је сачувана од гада великих вароши. Овде су људи прави људи. Имају душе п за туђе патње, и не знају за равнодушност.» КОВЧЕЖИЋ. Чувајте се за време грмљавине ! Сваке године поубија гром повпше људи, а већпна од тих громом погођеннх, сами су својој несрећи крпвп, свакојако из незнаља. 1Гри непогодама, које су носледњпх година учестале, треба се придржавати извесних правнла, да би се моглп од грома сачувати. Пре свега, не треба се у пољу за време непогоде заклањати под усамљена дрва; не треба се заклањатп ни иза крстина, стогова или пластова; исто се тако не треба задржавати нп близу стоке у пољу. У градовима не треба за време непогоде ићи поред кућа, него боље средпном улице, а нарочито треба нзбегавати она места, на којима киша са крова у великим млазевима лије. И чађ у оџаку је врло добар спроводник за муњу, за гром, па зато чешће и удара гром у оџак; с тога га треба чешће чистити. За време непогоде, најбоље је у кући у средини собе стојати, а подаље од гвоздене пећи и прозора са гвозденпм решеткама. За време непогоде не треба никад трком јахати; не треба на рамену носити гвоздене впле, ашов, коеу, секпру, мотику илп иначе какав гвозден нредмет. За време непогоде није потребно затварати прозоре на кући, нарочито онда, ако у соби има впше душа, те се услед тога запара и тескоба повећава, пгго за време непогоде није добро. За време већих непогода треба и ватру на огњишту погасити, јер је топао дим, који из оџака куд>а, добар

спроводшгк за гром. То су дакле правила предострожности, којих се за сваки случај, треба придржавати, јер народ велп: «Ко сам себе цува, онога п Бог чува!»

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте број оппх, којп су похитали да оспгурају себе п своју породицу код радиичке потпорне благајнице. По свима крајевима у земљн држе се састанци, на којима се држе поучна предавагва о користнма потпорне благајнице и тим прилпкама се уппсују за члаиове врло многи, којп мисле и на сутра, на сиоју будућност.

Одговорни уредник : ЧИКА-СТЕВА.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦$ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦ ♦ ♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦ ♦♦❖♦♦♦♦♦♦♦♦♦

♦♦*?♦*♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

ОГЛАСИ

■ ■

■ ■

Огласи се прт Њ1/ ВисЈарев*, IV.,

иају у иаклади ШЕ Едуе*ет-и. 4 .

■ ■

■ ■