Njiva

580. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

јанцп да утерајз’ у ватру ни са машинским пушкама протпв нас. Помажу се Талијанци с тиме, што све иове п нове пукове шаљу у ватру, алп се впдп, да н у Талпјанаца нестаје и војске п муиицпје. Немцн су на мору опет потопили једну енглеску превозну ратну лађу, те су се војници на том ратном броду свп утоппли у Егејско море. Турци су потопилп један енглескп брод у Мраморноме мору, те су се сви којп су били иа броду у мору утопили. Велики француски лист «Матен» ппше пре неки дан, да се не да више тајпти нп прикривати да је руска војска потучена. Број заробљенпка и рањеника се у ужасној мери умножно. а у Русијн се народ бупи по ■свпма покрајннама. Талијански лист «Трибупа» пише, унаточ строгој талијанскеј цензурп, да се Немачка и Аустро-Угарска попела иа врхунац своје снаге, те да ,је крајње време да све ратујуће силе склопе с њпма мпр, док ннсу још п више изгубпли и људи п покрајпна. Ппсање овпх великих листова јасно нам каже како жалосно стоје нословн нашпх непрнјатеља.

Новије владине наредбе. Државна Влада издала је ове изннмне наредбе: Ланено семе п ланено уље, олај. Обзиром на то, да индустријски олај, који се цеди из ланепога семена, иотребују жељезнице, творнице за машине и за оружје — Влада је се-

квестровала, псто као реппчпно уље, сву залиху ланенога уља. олаја. Сви онп којн имају у залихи илн под својом руком ланенога уља плн ће га имати дужни су га до 8. септ. пли оно што буду после тога дапа пропзвели до 8. дапа до идућега месеца тачпо да прпјаве. Залпха испод .једне метерценте, коју еу пмали свп ошт, који продају лаиено уље пре 28. авг.. не мора се прпјављивати. Пријава ее подносп у два примерка првостепепој индустријској областп а о поетојећој залпси ваља водити тачне исказе. Уједно је Влада одредила највншу цену ланеноме семепу п то за целу државу по метерцентп, чиста мера, без вреће, у^з готов новац 56 круна. Ну пошто је још у редовпо време цена ланеном семену била просечио 40 крупа — то свакн произвођач може бнтп са овом званпчном ценом задовољан. У овој ценп урачуњеи је и довоз до товарие станице, е ступила је на снагу 28. авг. Напокои је одредила Влада, да се за превоз ланенога семена п ланенога уља жељезнпцом, бродом нли машннскпм колима мора нскати превозна исказница на месту предаје а од надлежне првостепене управне области (од надсолгабирова, од капетана у варошима са уређеним магистратом, нли од варошкога чииовника) исто опако, као код секвестрованога жита. Сви опи. бп прекршили ову владину иаредбу, било при продаји ланенога семена и уља, било прп преважању истога казниће се са затвором до 2 месеца и глобом до 600 крупа. (Продужићемо!)