Njiva

582 . страна.

ЊИВА

XVIII. год

‘1 " Најпре треба дрвенилг ножем ншчач'^катп земљу и песак пз коппте. Њг Кад кољ осакатн, изгубп сваку н рочито жабичне бразде треба добро

Нега копита.

вредност. Најчешће осакате коњп због слабе неге копита. Коњп и.чају често I гу г га илн сувнше тврде, крте, плн одвише меке коппте. Тврде, крте, пајчешће су коппте предњпх ногу. а то с тога. што коњп у шталп са предњпм ногама обпчно па сувом патосу стоје. Крта коппта лако добије разне пукотпие. љена рожнна чпнп притпсак на меке делове, а услед тога се у мекпм деловима коппте образује запаљење. Копите стражњпх ногу опет често су сувише меке, јер коњи стоје са стражњим ногама обично у влази (у балеги плп мокраћи). Одвпше меке копите пак постану радо пљоснате, шпроке, т. ј. иеправнлне. Њенп мекп делови ннсу довољно заштпћени од нритиска. изложепп су дакле побољ.евању. Коње са еувише тврдим копптама треба чешће водити у воду или што је још боље — њихове копнте обложити мокрпм крпама. Али са овим не треба претеривати, јер иначе може рожпна лако да пређе у трулеж. Непотребно је држати копите дуго у води. Још непотребније или боље речено: унраво шкодљнво је. мазати их иловачом или говеђом балегом. Иловача се брзо осуши и одузме копити много влаге те има према томе управо противно дејство. Кемијске материје пак, што се налазе у говеђој балези, нарочито амонијак, разоравају и кваре рожину. После рада (јахања пли вожње) ваља коњима добро очистити ноге.

ишчачкати. После тога треба копптг опрати чпстом водом. За сваку коипту треба узети чпсту воду, иначе копита се упрља још вигае. Најбоље се могу очистити копите сапуницом и четком. Прање копнта пма поред одржавања чистоте п ту добру страну, што копита том прнликом добпје потребгп влагу. нарочито у летњпм сувим дани.ча. Да бп се влага у копити могла дуже одржатн, ваља копите после прања добро избрисати сувом, чистом крпом па затим намазати обичпоч. несланом свињском машћу п то иг само спољну глазуру, већ и стопалу п жабицу, а нарочпто рожину око круне. Обпчна несољена свињска маст најбоље је средство за мазање копита. Све остале масти што се препоручују за овај смер, обични су препарати петролеума и ништа бољи од свињске масти. Катран п друга средства за бојадисање копита могу бити чак и штетни, јер служе само на то, да се сакрије прљавштина на конитама. Коппте коња. којн се употребљавају при мочариом времену, ва.ва сваки дап намазати машћу, да се свречи да пе приме сувпше влаге, да не омекшају и да не постану пљоспате. Нпкад не трсба загрејане и знојавпе коње водити у воду. Мекп делови копита у таквпм случајевима лако добију запаљење а последица запаљења је пљосната, у онште покварена коппта и — сакат коњ.