Njiva

620 г/гоана.

ЊИВА

XVIII. год.

жај на киселинама и солнма и услед којих бивају све жлезде тела, као и кожа и бубрезп побуђиванп на излучивање. Код грозппца впсоког степена п тешких опћенптнх Симптома препоручује др. Милер само воћие сокове. нарочпто свеже нсцеђене сокове, каковпх ве 11 пружа односно годпшње доба: тек кад грозннца почима опадати, кад настане већп захтев за јелом, ваља по љеговим искуствнма давати воћне сокове помешаие са млеком или скорупом рпбане јабуке са тученим скорупом и томе слично. Јабука. — Уланд пева о јабуки, да је уморне «окрепила са слатком храном и свежом пеном*. Може ли се краћим иачпном оппсатп вредност јабуке по паш бољак ? Јабука је стога већ од најстаријих времена позната и омнљена као угодан нридодатак к другим јелпма, но унаточ тога ју је размерно ретко наћи на нашем столу. Мора се прпзнати, да је пре 70—80 годнна био ужптак воћа разширенији, него данас, јер је онда целн начпн живота био још наравнији. Услед паших пикантних, врло јако зачињенпх јела, изгубили смо сасвпм укус за јабуку — на штету нашег здравља. «Једнте воће — г ради вашег бољка!» —је опомена, која се стога не би смела пречути. Зашто је потребпо дс једемо јабуке? Одговор је изнимио лаган; морамо јести јабуке ради њиховог доброг учинка, пошто нас тако рећи увек вуче жеља за ужитком воћа. Особито је велика потреба за воћем после обеда и вечере. Ну колико међутим

имаде гостиона, које на јественику имају опаску : заслада: свеже воће ? Ширењем алкохолних ппћа смањио се скоро свагде ужитак воћа. Последице тога видимо на нашем иодмладку са грбавим ногама, па његовој бледоћп п увепулостп. Само обилни ужитак воћа може сачувати децу од штетпих последица. које настају услед данашње претешке хране. «Једите много јабука радп вашег бољка!« је опомена, коју би себи моралп узети к срцу свп родптељп: јер је јабука здрава ради миогих кемијскпх, за узградљу нашег тела потребнпх. Та оспм беланчевпне, слодора, теклпнеких тварп, јабучне киселине — садржаје јабука пре свега фосфора и вапна. Ниједна врста воћа не садржава толико фосфора као јабука. а баш фосфора треба наше тело у већим колнчнпама у сврху обнове живчевине, која имаде своје седиште поглавпто у мозгу и хртењачи! Не може се стога доста препоручитн ужитак воћа (јабука) свима нервозним особама, као и онима, којп су иарочито душевно заиослени. Познаго је, да је Шилер имао увек у својој ладицц јабука, да се узмогне у свако доба науживати тога воћа. Пре ,је уоиће било знање о вредности воћа, нарочито о вредности јабуке, далеко више раншрено, него данас. Већ и стари Римљанн равнали су се код редоследа својпх јела строго по принципу: од јаја до јабука. Нису с неправом-метнули јабуке на конац јела; јер су знали да јабука повољно утиче на пробаву, те измену твари. (Свршиће ое.)