Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

671. страпа.

часник служпо у Гпбралтару, на Антилима п у Фландрпјп. Бпо је рањен код јурпша на Динкпрхен у еептембру 1793. Год 1813. постао је пуковнпком. Пошто није нпкад оставпо својих тоннпчкпх наука и покуса, успело му је побољшатп оружје. Тако је особнто уеавршио мерзере и изнашао већ справу за набијање топа. Алп код тпх покуса потрошио је свој чедни пметак п морао замолитп од мпнпстра потпору. Али мннпстар му даде једноставно решење, да »унрава топништва нема закладе, пз које бп наградила заслугу». На концу је ппак енглеска влада нашла цуг, те дала годпшњу мнровину од 24,000 марака пзумитељу шрапнеле, која је енглеској војсцп учинида великих услуга.

КОВЧЕЖИЋ. 3 е л е н о г першуп а п р е к о з и м е. Кад пред зиму из земље пзвадпмо неколико здравих коренова од першуна и метнемо у подесно поеуђе у воду, па онда сместпмо то посуђе на умерено топло место, пмаћемо преко целе зпме свежег зеленог лишћа за употребу. Још ће жиле издашнпје бптн, кад нх још с јесени нз земље извадпмо п у подеснпм сакспјама у земл.у усаднмо. Овако засађене саксије ћемо сад до обода у земљу укопатп и тако до Св. Николе у земљп на пољу оставити. Дотле ће на корењу избитп нове жилице, с којпма ће корење ојачати. Онда треба сакспје пз земље пзвадитп и у умерено топлу одају на прозору смеетити. Само крајње лишће треба увек кндати, да из срца може непреетано ново да пзбија, н онда ћемо до пролећа неирестано евежег, зеленог лигаћа за употребу пмати. У Француској су брижни због олабог прнраштаја популације. Дпректор француске сгатистпчке управе објављује податке, по којима је 1912- године рођено у целој Француској свега 750,651 детс, а умрло је у пстој годннп 692,774 душа. Овај несразмерно мали број рађања, према броју умркпх у сравњењу са другпм земљама, нрпписује се томе, што Францускиње не ће да имају много деце. — Тешко народу, који има такове жене !

Ма-ђарска Газдинска Задруга образује бесплатло сеоске задруге, газдтшске кругове п арендашка друштва и даје бесплатна савета у свима задругарским пословима. Земљоделцима даје бесплатна упутства прн куповању земље. те држи исказ земаља. продаваца н купаца. Ко је рад земље да купп илп да прода, нека ту своју намеру јави Мађарској Газдпнској Задрузи. Адреса је ова : Вибаре^!. IX.. ГЈПбшН 25. 82 аш.

Одговорпп уредник : ЧИКА-СТЕВА. Издаје: Кгапк 1 |'и-Та 1 - 8111 ;( 1 , КиЗарекк IV.. Екуе(ет-и1га 4. зг.

*♦»♦♦•♦♦♦♦♦♦ пгпнш ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ *♦♦♦♦♦♦♦♦«♦♦ и I ННиП ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

■■■■■■ !■■■■■■

■ ■■■ ■■■■■I

Огласи се примају у маклади ЊИВЕ Ви<1аре$1 | IV., Едуе1ет-и. 4. ■■^■■■■■■■■■■■■■■■■■■■в