Njiva

Број 43. 24. (11.) октобра 1915. XVIII. год. ГЈретгпата је: 3 Ј.руне еа пелу годпну. Уреднпгптво и наклада «Њпве» је: Излази сваке недеље. Вп(1аре8(. Е^уе(ет-и(сга 4. Излази п иа мађарском. словачком. рушњачком, румунском н немачком језику.

Наш миниетар. Бароп Имре Гплањ министар нољопривреде је поводом уппспвања на трећп ратни зајам, управио на наше газде овај позив: Мађарска се Влада на прагу петнајотог месеца рата поново обраћа народу, да би покриће ратпих трошкова поново црпела са пзвора иародиог иметка. Прпликом првога и другога уписизања ратпог зајма, наше је друштво, руковођепо намером, Да се рат одлучно пастави, у свом одушевљењу, поуздању и пожртвованости знатну своту дало држави. Видело се, да смо толико исто јаки у економској и материјалној борби, колико смо јунаци на ратиптту и у убилачкој ватри. На прва два ратна зајма народ је упттсао више од два п једну четвртину мплијарде круна.

Не сумњамо, да ће паш народ сада, када су тако велики циљеви за ко.је се боримо и када су досадашњи н будући успеси толико значајни, у још већој мери вршптп сво.ју родољубпву дужност. Наш је газда п досада доприпео за нашу победу огромнпх жртава не само у крви, него и у новцу. На ипак је сигурно. да ће се н поводом трећега ратног зајма у што већој мери одазвати. Жетва је била доста издашна и добро се уновчила. па је газдама знатна прпштеда остала, те се не може воровати, да ће наш сељак, који на ратиштима са несравњеном славом бере лаворике. овде на дому имати мање врлина. Држпм. да ,је нарочпто нотребно малом газди разјаснити, да у овом случају држава и не тражи од њега жртава. него само један добро уносап зајам. Ко не буде