Njiva

674. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

у овоме учествовао а може му се. тај са грешном ревношћу гледа крваву борбу мплпјона својнх еународника. Ко свој новац улаже у зајам. тај не помаже само државу, него н себи много користи. Недавно је немачки зајам зато тако сјајно испао, што еу у истом највише мале газде учествовале. Био би то од пеоцењнве вредностп добитак, када бнсмо развили овај лепо иошлп економски правац. да наш мали газда свој новац улаже у државне папире. Велике п средње газде ће с-е сигурно п овом приликом достојнима показати своје прошлости и показати ће. да сопственпцп наше земље гг сада предњаче у пожртвовном родољубљу. То сведочи њпна крв. којом су прелнвена бојпшта и њнхова, иоштовања достојна економска снага. коју они одано стављају у службу домовини.

Новије владине наредбе. Државна Влада издала је прошлих дана више изнимних наредаба, од којих доносимо следеће по нас важније : Приј ављивање кромпира. У прошлом броју смо написали, да је Влада утврдила највише цене кромпиру. Пошто нам је за опскрбу кромпир врло нотребан, то у напред упозоравамо наше газде, њихова добра ради, да ће Влада сама реквирирати кромпир ако до тога буде дошло, да не буду сами добровољно доста кром-

пира износили на пијацу. Последица овога би то била, да би власти куповале кромпир за једну круну .јефтпније, него што је највпша цена. Зато иајозбиљнпје упозоравамо газде, да залиху кромппра ко.ји пмају за продају, иријаве. означпвшп врсту п колпчпну, ВеНосћ 0116, ћигпрпуа1егте1ез1 ° , агс 1 азаф 1апаг. Вибарез!, I. Мез 2 агоз-и 1 са 56/ћ. Но много је боље да п о о п ш т п н а м а прпјављују колико имају кромппра на продају. Н е к а с в а к и г а з д а од е у општину н тамо каже колпко »7 I/ бп и каквог бп кромпира имао за продају. Општине ће даље већ саме овамо нрпјавити целу количину. Ако нас газде послушају, постигнути ће, да ће своју залиху кромцира по највишој ц е н и п р о д а т и и н е ћ е д о ч ек а т и д а п о ј е ф т и н и ј у ц е н у буде реквирирана. М а к с и м а л н е ц е н е ш е ћ е р а Влада је издала 24. пр. м. нову наредбу о максималним ценама за конзумни шећер. Цене су установљене за све врсте конзумног шећера како за велетржце, који га добављају из творпица, тако за мање трговце који га купују из друге руке н иапокон за конзументе у детаљној трговини. У посебним табелама одређују се пристојбе, за које се могу повисити темељне максималне цене с обзиром на допремну тарнфу у појединим подручјима. У детаљној трговиви повисити ће се по том цене уз коректни поступак за 1—2 7* филира по килограму. Наредба је стала 4. окт.