Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

719. страна.

ђемера за патроне — свега, што се да п не да зампслитп, пма овде набацано на купове, на читаве хумке. А на свпм овпм предметнма разбпрају се тамне загаситоцрвене мрље . . . па човек баш не мора бпти запрпсегнутп судбенн кемичар, да установп, одакле те мрље нотпчу. Крв је то, људска крв ! . . . Ступамо без речп овпм каосом са шегаиром у руцп. Само часннцп носе капе на главп. Алп прсд свакпм, макар како маленим хумком н крстом дпжу онп озбиљно и свечано руку до капе: међу мртвацима нема нн непријатеља.. . Шеве ћурличу, а детлићп кљују као махнутп . . . И одједанпут се мп цивилистп инстннктпвно иогуримо : — Пссссс . . . банг, банг! — До беса, гата је ово ?! Отму нам се ове речи, али не као питаље, на које би смо чекалн одговор, него као крпк човека, којему пзненада полупају сва окна на прозорпма. — Пссссе . . . банг, банг! Глас је то, којп се никако не бп дао оппсати. Глас, као да огромна парна свпрала зацпчи у зраку. Крпк, урлик, којп се докопчава с ломњавом и треском, као да се деоет тисућа бакренпх котлова истреса с неба на асфалтни под. — Песма се дакле почпље пзнова! рече наш пуковнпк. — То је била наша граната од 28 центпмстара. Немачке звуче сасвим другачије. Но чућете и љихове- Сада ваља да се повратимо батеријама . . . « Иар. Нов.»

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте број оннх, којн су похитали да осигурају себе п своју породнцу код радипчке потпорне благајпице. По свима крајевима у земљи држе се састапци, на којнма се држе поучна предавања о користима потпорне благајнице и тим пргашкама се уписују за чланове врло многи, који мисле п на сутра, на своју будућност.

Ма-ђарска Газдинска Задруга образује бесплатпо сеоске задруте, газдииске кругове п арендашка друштва п даје бесплатна савета у свпма задругарскнм пословима. Земљоделцима даје бесплатпа упутства ири куиовању земље, те држи исказ земаља, продаваца и купаца, Ко је рад земље да купи или да прода, нека ту своју намеру јавп Мађарској Газдииској Задрузп. Адреса је ова: ВисЈареб1, IX., Шогп1 23. згат. Одговорнп уреднпк: ЧИКА-СТЕВА. Иадаје: РгапкПп-Таг5и1а1, ВиЈарезГ, IV., Е$гуе1ет-и1са 4. вх.

I I' |м ј - ...; „И11Ч1ЈГ"; ,'|-к'ј| <ам|м: 1,1 „ а.д и;".'п

кј::::::::: 0 г ♦♦♦♦♦♦♦♦♦«♦♦ **♦♦♦♦**♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ Мротрљајмо врат с поља и нсштрајмо га изпутра са Фелеровим *Елаа Флуидом, који ублажује болове и врло добро делује када се човок прехлади. 12 сгаклади стаЈе Франко 0 крупа. Има преко 100,000 аахвалница и лекарскпх препорукц. Анотекар РоИег V. .Тепб З^ибтеи, Соп1га1:11 ег. (Иа^гећ ш.) ( е)

♦♦♦♦«♦♦*♦♦♦♦♦*♦*♦♦♦**♦♦♦

Огласи се примају у нанлади

ЊИВЕ

Ви<1арез1, IV., Едуе1еш-и. 4.