Njiva

ЊИВА

XVIII. год.

714. страна,

Чујте људи! Време нам је доста пово.ђно бпло, те смо на мпру свршплп кукуружњу б е р б у. Овпх последњпх дана оросила нас јс блага кпша, која је омокшала земљу, те ћемо је лакше оратп. Ко, људи, јесењн усев нцје посвршпвао, нека се пожури што пре. Кад смо готови са усевом а земља нпје смрзнута, можемо се позабавитп око својих њпва: опкопатп их јарчпћпма, којп ће- служптп за међу плп ће одводитп сувншну воду, којом силне јесење кпше њпве заливају. Док је земља још мекана, крта п влажна, можемо угарити за пролећње усеве.

На њпве можемо полако ђубро износити и разастирати га. Не мора човек навалптп, да одједаред пзнесе све ђубре из дворпшта. Има каде, само понајлак а увек помало, па неће ни осетпти, како је очистио своје двориште. Ћубрити треба не само њиве, већ и лнваде и виндграде и воћњаке и вртове.

С в и њ о можеш истеривати на кромпиришта и репавипгга, где ће до мркле јесени пзривати по који кромпирић или парче репе. 0 в ц е можеш пуштати на покошене сенокосе и незаоране њиве, где ће по коју травку испабирчити. Козе нека у шуми брстају. Теглећу стоку можеш метнути на слабију храну, кад посвршава теже јесење иослове. Али разумите ме добро! Зато, не ваља стоци тако слабу и јадну храну давати, да до пролећа отегне папке, као онај цигански коњ, што је таман онда скапао, кад га је Цига научио гладовати.

Суждребне кобиле, стеоне краве, свпње, што ухрањујеш и гојазне волове за продају, добро хранп и тпмари. Пази на стаје, да су чисте, да ппсу ни одвише хладпе, нп одвнше запарне. Нод свако живинче метни доста простпрача и чешће мењај. За простирање најбоље је на сечки крупније исечена слама, од које се добпја врло снажно ђубре. Винограде треба загрнути. Особито у пескуљп, на песковптом земљигату не смс човск ово пропустптп, јер ће виноградн промрзнутп, на јо беда готова. Лозу за сађење одаберп н закопај у влажну илп песковпту земљу тако, да јој не досадп нп влага нн мраз. II полагање можеш отпочети. Ако је ново вино, шпра, преврело, треба га разлити у бурад. Бурад треба чешће обплазпти и надопуњпвати, јер се ново вино слеже. Како треба бурад спремити п какав треба да је вински подрум, бпло је говора у овом рагарском листу. К р о м п и р, р е п у, з е л е н или сложнмо у подруму иди пх метнемо у трап, где ће зими зпмовати. Репу и зелен не мећи ни за живу гдаву у подрум, док је још влажна, јер ће се брзо уплеснпвити п иструнути. Прво разастрп на сунцу, да се добро осуши, па је онда слажи у подрум. Не правп одвпше велике гомиле. Само нузгред напомпњем, да репу п зелен треба одабратп и само оно, што је здраво оставити за зиму, а шанадпо, укварено, пзубијано треба одмах потрошитп у кући пли продатп. Кукуруз у клиповима најбоље је оставпти у чардаке (котарке котобање), јер ту увек има промаје, која кукуруз брзо исушн и сачува од плеснн и кварења. На тавану кукуруз треба разастрти танко, да се како год не би уплеснивио и покварио. Добро га је чешће превртати. И осталу ситну храну треба чешће превргати, да се не упари и не ужеже пли поквари. Пчеле треба припремити за 8иму, јер време може одједаред захпаднити и међу пчелињпм народима грдне штете починитп. Порезу за четврту годишњу четврт треба уплатити до 15. новембра по н. к.