Njiva

XVIII. год. којега је купило храну — да оно онда од 1-ог јануара плаћа за сваку метерценту још 20 филира чуварине. Позивљамо јога и последњп пут наше газде, да у своме рођеном интересу пазе на све ове наредбе и да их тачно изврше. Нека још једном пажљиво прочитају онај ванредни број нашега листа, у којем смо све ово тачно објаснили. Ко је [забацпо тај ванреднп број, нека нам пише, па ћемо му га поново послати.

Новије владине наредбе. Државна Влада издала је прошлих дапа више изнимних наредаба, од којих доносимо следеће по иас важније : Обласне цене товне крме. Влада је издала наредбу, у којој је утврдила највише цене оних обртних производа и отпадака, који служе за исхрану и то: по метарској центи чисте тежпне, погача од ланена и сунцокретова семена 38 круна; погача од бундевина семена 43 кр.: шећерни сируп (такозвани мелас) 18 круна; сушени комад репе 22 круне; кукурузне оплачиле из фабрика жесте 32 круне ; кромпирне оплачине из фабрика жесте 19 круна; сушена пивска комина 26 круна. Ове цене треба разумети заједно са трошковима отпреме и утоваривања на постајама за истоваривање, код сирупа од шећера заједно са

/71 . страна. трошковпма пунења бурета. Цене се у готовом плаћају. Обласне цене су ступиле ,у живот 20-ог новембра. Од овога даиа је строго забрањено продавати горње производе по већој цени од максималне цене. Сви су уговорп п погодбе које се протпве овој наредби без вредности. Отпремна псказнпца. По новијој минпстарској наредби мора свако, под претњом казне, тражитп од надлежне првостепене управне области (фесолга, капетан полицпје, сенат) отпремиу исказницу за слање на жсљезници, лађи пли стројним колима, погача од сунцокретова и ланена семена, шећериог сирупа, сушене оплачине и комине. Сушени одресци репе се могу отпремати само на дознаку Мекињарског Средпшта или дозволу министра пољопривреде. Дописивање са ратним з а р о б љ е н и ц и м а. Звање за старање ратних заробљеника поново упозорава публику, да при дописивању са ратиим заробљеницима употребљава само оне доппснице, које је звање издало за поједине државе. На пример, није слободно писати у Италију на дописницу, која је одређена за заробљенике у Русији илн Србији. Цензура ће у непријатељској земљи само оне прописно истављене дописнице пропустити, које су одређене за преписку са заробљеницпма дотичне државе и које су обележене са ознаком исте државе (НиззЈе, беНпе, НаНе).

ЊИВА