Njiva

772. отрана.

ЊИВА

XVIII. год.

КРОНИКА. Огледало светскога рата. Србија је готово цела освојена. Остао је неосвојен још само онај планински руб дуж гранпце Црне Горе н Албаније. То је пуст крај без села и варопш и не вреди више оне крви, која ће се шсга ради даљепролеватп. Србијп нема спаса ни од тих бојева. Бугарска војска спречила је, те се фрапцуска помоћна војска не може да састане са остатцпма српске војске нигде. Зато је француска војска у бојевима са Бугарпма претрпела тако грдне губитке, да не ће моћп даље више војевати. Талијанцп су на великим јадима. У своме беснилу су бомбардовали и запалнли варош Герц. Из дана у дан све се већма шпри по Италији неодољива жеља, да се закључн мир, па тај се не ће закључитн, док Италија не призна, да је побеђена. На руском и на западном бојипггу готово се ништа не догађа. Све су очи упртс иепрестано на Балкан. све то чека да се Србија сасвим освојп.

Ма-ђарска Газдинска Задруга образује бесплатно сеоске задруге, газдинске кругове и арендашка друштва и даје бесплатна савета у свнма задругареким пословима. Земљоделцпма даје бесплатпа упутства при куповању земље, те дрлш исказ зеиаља, продаваца и купаца. Ко је рад земље да купи или да прода, нека ту своју намеру јави Мађарској Газдинској Задрузи. Адреса је ова: Вис1арез1, IX., ГШб 1 -и 1 25. згат.

Вино од јабуке.

Не дају све врсте јабуке добро п мирнсаво впио. За прављење јабуковаче најбоље је употребљавати јесенске јабуке. У овима има више сока, него у зимским. Ко хоће да прави јабуковачу, тај мора нарочито пазити, да му јабука честито сазре. Ако јабука још нпје честпто сазрела, онда је треба руком брати и слагати је на поњаве, које морају бити прострте у сувом и видном простору. Од јабука. које смо обрали, не треба одма правити јабуковачу. Добро их је две недеље дана држатп у коморпци. Рђаве и црвљпве јабуко ие употребљавајмо за вино. Таке се, ако нису за јело, дају само свињама. На чистоту се такођер мора много пазити. Чорба је у јабуци осетљива, свакп мирис и прљавштину прима у себе, те прокисне и уплесниви се. Ако јабука тешко пружа сок, онда је треба грувати. Пазпмо, да се не укисели. Потребно је, да кљук покријемо са даском, иа којој пма рупица, јер ће се тим спречити развијање гљивица, које изазивају укисеЉ8,Вс1ЕЕ>6. Исцеђену чорбу треба у буре сасути. Буре се не сме сасвим до горе напунити.. Док буде трајало нагло врење, буре треба у подруму дрлштп.