Njiva

6. страна.

ЊИВА

XIX. год.

извесног степена свугде зауставпо производњу и иомутио економске прплике: свугде је произвео одногаај међу купом и продајом, па тако и извесну повишицу цена. Ова дакле невоља пде с ратом, што се врло тешко даје уредптн наредбено, јер се паредбено све даје иостићп, само једно не: роба се не да производити наредбеним путем. Моје је уверење то, да ће нам са заједничком снагЈом, са заједнпчком вољом, са заједничким радом поћи за руком савладати сваку потешко ћу.»

0 држању меса.] г Ј У данашњем ратном добу је нарочпто важно, да умемо себи осигурати довољну залиху живежних средстава. Овом приликом ћемо рећи коју о најрационалнијем начину држања меса. Да би месо дуже времена одржало свој кус и свежину, уобичавамо га димити. У диму има састојака, који ометају развијање трулења. Надимљено месо задржи своје редовне сасгавне делове. При солењу се излучс многи корисни састојци меса у саламуру, а тако исто и при димљењу. јер се сушењем топн беланчевина. Кемијски састојци дима месо учине тврђим и теже сварљивим, ово је нарочито онда случај, ако је дим био одвећ врућ. Надимљено се месо зато тешко вари, јер сушењем изгуби велику количину воде. Месо, које желимо

надимнтп, добро је неко време у саламури држати. Нарочито је ово корисно за свпњеко месо. Најбољи је дим од тврдог дрвета (буква, храст). Од днма јеловине месо мирише на терпентин. Дим од тресетн и угља никада није слободно употребити. Јако треба пазпти на температуру дима; дим не би смео бити топлији од ваздуха у собп. Нагла промена у топлоти дима јако шкоди месу. Месо, које желпмо надимити, треба метнути у мали џак од органтина, који је нарочито за ову сврху направљен. На овај начин ћемо сачувати месо од чађи. При димљењу морамо пазити на ова четири правила: 1. Месо се не сме дуго држати у веома топлом диму, јер ће добити рђав кус и превућн ће се са дебелом кожурицом; 2. До меса, које падимљавамо, не сме доспети водена пара, јер се ова слегне на површину меса и спречава сушење. Надимљено се месо не сме мећати на влажно место ; 3. Није згодно за иадимљавање месо животиња, које су непосредно иза допремљења клане и које су тучене и гоњене и 4. Није згодно за наднмљавање ни месо животиња, које су прехрањиване са оплачином и помпјама.

Нашим читаоцима! Умољавају се наши читаоци, да раширују нашратарски лист «Њиву», као најпоузданијог саветника у пољопривредном газдинству.