Nova Evropa

тласања, мора бити гласање у зони Б, ако би се зона А изјаснила, за, нашу државу. У противном случају, природно, нема гласања у звони Б, већ она без гласања припада Аустрији.

IV.

Какве су стварне прилике и какви су изгледи за нас у зони A?

Правих Немаца је мало, изузевши компактне немачке масе на, североисточној и источној ивици зоне А, нарочито околине Пустрице, Велфница и Лабуда, а на јужној обали Врпског Језера, Остало су све чисти Словенци у етнографском смислу, изузевши по неку незнатну немачку оазу, највише у варошицама, Али ти, у етнографском погледу чисти Словенци, подељени су у главноме у две групе: Једни су свесни и ти ће сви гласати за нашу државу, а други, »Немчури«, тегле немачкој Аустрији. Ове две групе Словенаца нису оштро одвојене, нето су везане прелазима, једном групом колебљивих који не казују како ће гласати, и зависи од прилика на коју ће страну прећи; за њих Словенци имају лепу реч: »омахљивци«. Да ли свесни Словенци чине већину према Немцима, »Немчурима«, и »омахљивцима«“ Кад би то било, онда би резултат плебисцита поуздано испао у нашу корист, али о томе нико нема података, нити их изгледа може имати, нарочито због омахљиваца. Једно је само сигурно, да се број свесних Оловенаца увећао откако је у зони А наша управа и војска, и да се смањио број омахљиваца, а можда и »Немчура«, те је тим унеколико поништен онај резултат германизације коју је аустро-утарска управа овде вековима вршила над СОловенцима. Тешко је дакле предвидети резултат гласања у једној области где је тако много омахљиваца, Ово тим теже што се сви Словенци Корушке, а понајвише њихова, интелитенција, одликују извесним психичким особинама, које им с једне стране смањују храброст и поуздање а с друге отежавају посматрачу да дође до сигурних закључака о њихову расположењу. Те особине шотичу од њихова потчињеног положаја у току векова, и нема сумње да ће их постеено нестајати кад почну живети слободним животом.

На првом месту имају они стваран страх од Немаца, њихових вековних господара и водеће класе. Приликом ма и какве незнатне немачке офанзиве у зони А, паника спопадне већину овдашњих интелитентних Словенаца, и треба да прође доста, времена и да се увере да то није тако опасно па да их страх пређе, На пример, нико од Словенаца, разумно мислећи, није могао претпоставити да ће зона А и Б за време плебисцита моћи остати одвојене кинеским зидом. Мако је остао кордон наше жандармерије и царинских стража на овверној граници зоне А, а само допуштен прелаз личности са. летитимацијама (које се имају да покажу нашим жандармима), пако је сходним мерама јако отежан рад немачких пропагтандиста, међу интелитентним Оловенцима је ипак владала паника и клонулост.

92