Nova Evropa

менски Уговор, сматрала је целовачки базен као целину, и наредила је да се укине демаркацијона линија, која, раздваја зону А и 5; даље, захтева. слободан прелаз свих личности, слободан пренос свих продуката, и на послетку, да се укину страже које смо ми поста“ вили као кордон на северној граници зоне А. Наша влада није признала решење Савета Амбасадора о укидању демаркацијоне линије, као ни неке друге одредбе (на пример то што је одузето право гласа, нашем делетату у Плебисцитној Комисији, кога несумњиво има, по Сен-Жерменском Уговору), и То је наша делегација у Паризу обравложила у једном ошширном акту. Ти разлози нису примљени, и (Савет Амбасадора остао је при своме решењу. Плебисцитна Комисија нема права мењати решења Савета Амбасадора; она је само њетов ексекутивни орган. Под таквим су приликама пошли наши делетати у Плебисцитну Комисију У Целовац.

После мучних трансакција, у Целовцу је ово постигнуто. Демаркацијона се линија не укида, већ се само отвара саобраћај између зона А и Б под нарочитим погодбама. Наша жандармерија и финанци остају на демаркацијоној линији као и досад, и имају за задатак да прегледају легитимације оних личности које улазе у зону А. или из ње изилаве, и да надзиравају да се не извозе артикли које наша држава лиферује зони А као апровизацијоне артикле (брашно, маст, шећер и т. д.). Против извожења здраве валуте наша држава. има да употреби мере које за. потребне нађе, Иако је са легитимацијом слободан прелаз из зоне Б у зону А, само гласачи зоне A имају права узимати реч на зборовима који се у тој зони приређују ради птебисцита, и водити активну пропаганду. И још неке друге одредбе (да не може бити прелаза, из једне зоне у другу у масама, и већим групама, да св не смеју вређати наше власти и народност итД.).

Затим је комисија пришла организацији самог плебисцита. Свршено је на земљишту детаљно ограничавање зоне А, и према зони Б и према нашој држави, и није нигде извршено на нашу штету. Зона А и Б су подељене на шест округа, и у њима су постављени контролни органи Плебисцитне Комисије, у сваком три официра антантиних сила, који имају да контролишу рад власти уколико се он односи на плебисцит. Њима су додани као тумачи чланови наше делетације. Даље, наш и аустријски делегат су наименовали по три повереника. за тласачке одборе у свакој општини. Плебисцитна Комисија. је израдила, статут у коме су тачно одређене функције њених органа и начин рада при гласању. Ове је то израђено у духу потпуне објективности и правичности. Остаје да оних шест повереника У општинама израде листе гласача, да се те листе изложе јавно, да она три антантина официра приме и испитају рекламације (о којима решава, Плебисцитна Комисија), и да се установи начин гласања па: ће се потом прићи плебисциту. Ако остане овако стање, без озбиљних инцидената, плебисцит ће се у зони А извршити најдаље до 1. октобра. А по Сен-Жерменском Уговору три недеље после овот

31